Εξορμήσεις στα παραδοσιακά φεστιβάλ! Πότε και που;

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, είναι ευκαιρία για εξορμήσεις στην μαγευτική Κυπριακή ύπαιθρο! Και αν δεν ξέρεις τι, πως και που, σου δίνω μια λίστα με τα παραδοσιακά μας φεστιβάλ και ετοίμασε βαλίτσες! Σίγουρα κάποιο απο όλα θα σε ενθουσιάσει!

Το Μάρτιο ετοίμασε βαλίτσες προς Διερώνα μεριά και έπειτα, πας Σκαρίνου!

2ο Φεστιβάλ Μανταρινιού, Διερώνας. Τι εννοείς δεν ξέρεις που πέφτει η Διερώνα; Προς ορεινή Λεμεσό μεριά και η μυρωδιές απο τις μανταρινιές θα σε οδηγήσουν στο σωστό μέρος! 2η χρονιά λοιπόν για το φεστιβάλ μανταρινιού που οργανώνει πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα, με χορούς και τραγούδια, αγορά παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και δωρεάν ζιβανία μανταρινιού. Ζιβανία μανταρινιού; Αυτό σίγουρα θα το δοκιμάσω!
>> 17 Μαρτίου

3ο Φεστιβάλ Βότανα και Γαϊδουράκια, Σκαρίνου  
Κάθε Μάρτιο δύο θεματικά πάρκα, το Cyherbia Botanical Park και το Golden Donkeys Farm, ενώνουν δυνάμεις για την πραγματοποίηση του πιο πάνω φεστιβάλ στη Σκαρίνου, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, για μικρούς και μεγάλους! 
>> 25 Mαρτίου


Τον Απρίλιο, ετοιμάσου για ψαράκι, αγκινάρες και…. τουλίπες! Αμ τι; Μόνο η Ολλανδία παράγει τουλίπες;

6ο Φεστιβάλ Ψαριού, Πόλη Χρυσοχούς
Στο φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα κάθε Απρίλιο στην Πόλη Χρυσοχούς, προσφέρεται δωρεάν ψάρι και ποτό στους επισκέπτες, ενώ υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ζωντανή μουσική και παιδική γωνιά. 

Φεστιβάλ Τουλίπας, Πολέμι  
Τον Απρίλιο, άνθρωποι από όλη την Κύπρο μπορούν να περάσουν ένα όμορφο πρωινό με πολλές τουλίπες, παραδοσιακή μουσική, χορό, ποίηση, κεραστικά και κρασί. Κι όλα αυτά στο Πολέμι, έναν μοναδικό τόπο, όπου στην άγρια φύση του ευδοκιμούν και αναπτύσσονται οι τουλίπες. Το ετήσιο Φεστιβάλ της Τουλίπας διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων της Τουλίπας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό, με στόχο την προστασία αυτού του εκπληκτικού λουλουδιού. 

Φεστιβάλ Αγκινάρας, Κίτι 
Ένα ιδιαίτερο λαχανικό, που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι όχι τόσο, γίνεται ο πρωταγωνιστής σε ένα φεστιβάλ που αναμένεται φέτος για δεύτερη φορά, τον Απρίλιο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Αγκινάρας, το οποίο διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του Κιτίου Λάρνακας. Το φεστιβάλ αφιερώνεται σε ένα προϊόν που παράγεται στο Κίτι, και η μεγάλη γιορτή περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, μουσική και, φυσικά, τραγούδι και χορόΜ

Ο Μάιος μυρίζει τριαντάφυλλα και κιτρόμηλα!

12η Γιορτή Τριαντάφυλλου, Αγρός  
Κάθε Μάιο, παραδοσιακά, δίνουμε ραντεβού στον Αγρό! Για δύο Σαββατοκύριακα και φέτος ο Αγρός θα έχει την τιμητική του! Εξάλλου η λέξη τριαντάφυλλο έχει γίνει πλέον συνώνυμη με το πανέμορφο χωριό. Γι’ αυτό και η κοινότητα καθιέρωσε το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται με σκοπό να διαδοθεί η παράδοση που έχει σχέση με τα ρόδα. Στη Γιορτή του Άγριου Τριαντάφυλλου θα ζήσεις τη μοναδική εμπειρία συγκομιδής και επεξεργασίας του ρόδου, και θα μάθεις για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρόπους χρήσης των προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης, στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιούνται έκθεση, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα κ.ά.

Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’, Δορά 
Η όμορφη Δορά της επαρχίας Λεμεσού κάθε Μάιο διοργανώνει το Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’. Στο πλαίσιο της γιορτής ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα, τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας και παρασκευής χαλουμιού και παλουζέ, το ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια και να γνωρίσει την ανα-βίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και διάφορες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, Επισκοπή  
Πέρσι τον Μάιο διοργανώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς στην Επισκοπή της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ, με πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και δραστηριότητες που θα ελκύσουν μικρούς και μεγάλους, το οποίο διοργανώνει ο Ανεξάρτητος Όμιλος ΕπίΔραση. To αναμένουμε και φέτοςΙ

Ιούνιος! Μύρισε καλοκαίρι, κεράσια και κάθε λογής καλούδια!

Γιορτή του Γλυτζιστού, Κοιλάνι
Γιορτή του γλυτζιστού, ναι, καλά διάβασες, κι αν δεν την έχεις τιμήσει με την παρουσία σου ακόμα, φέτος είναι ευκαιρία να το κάνεις! Μια γιορτή γεμάτη γλυκά και παράδοση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Κοιλανίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, τα οποία φτιάχνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, και κατά την παράδοση, από τις γυναίκες του χωριού, ενώ τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού είναι ανοιχτά για το κοινό. Φέτος το αναμένουμε και πάλι τον Ιούνιο. Πού αλλού, στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. 

Φεστιβάλ Ψαριού, Ζύγι
Και τον φετινό Ιούνιο, για δύο ημέρες, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, διοργανώνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι. Ένα φεστιβάλ με φρέσκο ψάρι και άλλα κυπριακά εδέσματα και μουσική.

Γιορτή Κερασιού, Κάμπος της Τσακίστρας, Πλατανιστάσα, Πεδουλάς, Τρεις Ελιές
Τον Ιούνιο έχουν την τιμητική τους τα κεράσια, και με αυτή την αφορμή διοργανώνονται 4 διαφορετικά φεστιβάλ, σε 4 πανέμορφα χωριά της Κύπρου! 
Ο Κάμπος της Τσακίστρας, η Πλατανιστάσα, ο Πεδουλάς και το χωριό Τρεις Ελιές της επαρχίας Λεμεσού, ετοιμάζουν πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις και, φυσικά, πολλά κεράσια κερασμένα!

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων, Κοράκου 
Ένα ακόμη παραδοσιακό φεστιβάλ προστίθεται στη μεγάλη σου λίστα με τα φεστιβάλ του Ιούνη. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων στην Κοράκου, που έρχεται φέτος στην τρίτη του έκδοση, με σκοπό την αναβίωση και διάδοση της παράδοσής μας, αλλά και του χωριού, για μικρούς και μεγάλους.

Μες την κάψα του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, επέλεξε Πλάτρες για αρχή!

Φεστιβάλ Βοτάνων-Λεβάντας, Πλάτρες
Τον Ιούλιο στις Πλάτρες θα διοργανωθεί και φέτος μια πολύ όμορφη εκδήλωση με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας! Με αυτή την αφορμή λοιπόν πάμε να φυτέψουμε λεβάντες και να απολαύσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο μαγικό αυτό βότανο. Παγωτό λεβάντας στη βεράντα του ξενοδοχείου Forest Park, σοκολατάκια λεβάντας στο Σοκολατοποιείο Πλατρών, λουκουμάδες λεβάντας στην αυλή του Petit Palais, τσάι λεβάντας στο Orosimo και κρέπες σοκολάτας με λεβάντα στον Πήγασο είναι μόνο μερικά από τα προσφερόμενα παραδείγματα.

Γιορτή του Βοσκού, Πάχνα
Στην Πάχνα θα απολαύσουμε και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δούμε πώς κουρεύουν και αρμέγουν αιγοπρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Τον Αύγουστο κάνε μια εξόρμηση στο Φοινί και στο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής – Παραδοσιακών προϊόντων.
Η θεματική της πιο πάνω εκδήλωσης έχει να κάνει με την τέχνη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής η οποία έχει παράδοση η κοινότητα Φοινιού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίδειξη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, ψήσιμο αγγείων με τον παραδοσιακό τρόπο, διαλέξεις, εκθέματα αγγειοπλαστικής, ξενάγηση στην κοινότητα και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Και μας μπήκε ο Σεπτέβριος αλλά εμείς προφανώς και δεν θα έχουμε όρεξη να κλειστούμε απο τώρα στο σπίτι έτσι φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας απο τώρα γιατί.. πλούσιο το καλλιτεχνικό δρώμενο σε όλο το νησί!

Φεστιβάλ Κολοκασιού 
Σημείωσε, επίσης, ότι τον φετινό Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα (στις 13) θα επισκεφθούμε τη Σωτήρα για το 43ο Φεστιβάλ Καλοκασιού. Στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας θα απολαύσουμε, για άλλη μια χρονιά το τοπικό προϊόν, το καλοκάσι σε διάφορες παραλλαγές, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοφιλή Ελλαδίτη καλλιτέχνη.
>> 13 Σεπτεμβρίου

Γιορτή του Ταβά 2019, Λεύκαρα
Με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων, παρασκευή του γνωστού Λευκαρίτικου Ταβά εθελοντικά από τις Λευκαρίτσσες και προσφορά του νόστιμου αυτού πιάτου δωρεάν.

Φεστιβάλ Παστελιού, Ανώγυρα
Το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού. Εξάλλου η Ανώγυρα είναι το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν, ενώ στο χωριό λειτουργεί ακόμα και Μουσείο Παστελιού. Εξ ου και το χωριό τιμά το προϊόν αυτό με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο και όπου απολαμβάνουμε προϊόντα όπως παστέλλι και κουλουρούθκια δωρεάν!

Φεστιβάλ Ροδιού, Ορμήδεια
Το φεστιβάλ Ροδιού στην Ορμήδεια προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία με τη δοκιμή διαφόρων προϊόντων από ρόδι και αρκετή διασκέδαση με χορούς από τοπικές ομάδες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα χωριό πλούσιο σε ροδιές. Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό Ορμήδεια, στο Κοινοτικό Πάρκο, με πολλές εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, Γαλάτα
Η πιο πάνω εκδήλωση γίνεται στην πλατεία της Γαλάτας και έχει ως θέμα την παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παράλληλα υπάρχει παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφτούν τις βυζαντινές εκκλησίες και το λαογραφικό μουσείο της κοινότητας.

Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, Μηλιού 
Για άλλη μία χρονιά η μικρή κοινότητα της Μηλιού της ορεινής επαρχίας της Πάφου διοργανώνει ένα ζουμερό και ενδιαφέρον φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και προϊόντα. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Μηλιούς το οποίο θα μας μάθει τα πάντα για το κυπριακό φρούτο. Η κοινότητα διοργανώνει μία όμορφη γιορτή με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν περίπτερα με πορτοκάλια, φρέσκο χυμό, λικέρ πορτοκαλιού, μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, ποτά, μέλι του θυμαριού, του ανθού και της βελανιδιάς, και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα και παράγωγα του πορτοκαλιού.

Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου
Η κοινότητα Στατού – Αγίου Φώτιου βρίσκεται σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας όπως τραχανάς, σουτζούκος, αναρή, χαλούμι, τσαμαρέλα, ζιβανία, ψωμί χωριάτικο, κουλουράκια με έψιμα, ρέσι και κατιμέρια τα οποία θα μπορεί να τα δοκιμάσει όπως και τα απίθανα φρούτα της κοινότητας. Και μπορεί το πλήρες πρόγραμμα να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο αν κρίνουμε από προηγούμενες διοργανώσεις το πρόγραμμα θα είναι και φέτος πλούσιο, με εκδηλώσεις όπως παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων, αγορά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων, φύτεμα αμπελιού κ.ά.

Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Το φεστιβάλ ετοιμάζεται να επιστρέψει φέτος στην τρίτη του έκδοση, προσφέροντας και φέτος ιδιαίτερα αλλά και κλασικά γλυκά του κουταλιού! Δοκιμάστε τα πιο ιδιαίτερα, αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, γνωρίστε τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και αφεθείτε στην ηρεμία της φύσης. Διασκεδάστε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με τα μουσικά σχήματα Musicano και Αιγαιοπελαγίτικα, αλλά και με παραδοσιακούς χορούς από λαογραφικούς ομίλους.
>> τέλος Σεπτεμβρίου

Και απο χειμώνα έχουμε:
Φεστιβάλ Μήλου, Κυπερούντα
Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας, Ορεινής-Ημιορεινής Λάρνακας
Φικάρδου – Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της παράδοσης
Φεστιβάλ Ζιβανίας, Άλωνα, & Πελένδρι
Αμπέλου Εορτή – στα κρασοχώρια Λεμεσού

Επίσης:
Ετήσια Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα (Σεπτέμβριος)
Γιορτή ππαλουζέ στη Λόφου (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Άρσος (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ «ΑΦΑΜΙΑ» στο Κοιλάνι (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Φοινί (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στην Ποταμίτισσα (Οκτώβριος)

Ακόμα…
– 7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας – Αυγόρου (Ιούλιος)
– Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρπουζιού – Φρέναρος (Ιούλιος)
– 2ο Φεστιβάλ Καρότου – Λιοπέτρι (Ιούλιος) 
– Φεστιβάλ Ροδάκινου – Κάτω Μύλος Λεμεσου (Ιούλιος)
– Φεστιβάλ Φυντουκιού, Πολύστυπος (Αύγουστος)
– Φεστιβάλ Διονύσια, Στρουμπί, Πάφος (Αύγουστος)
– Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας – Ξυλοφάγου (Σεπτέμβριος)
– Η Γιορτή του Χαρουπιού – Πέγεια (Σεπτέμβριος)
– Φεστιβάλ Παστελιού – Ανώγυρα (Σεπτέμβριος)
– Γιορτή της Ελιάς – Ολέαστρο, Ανώγυρα (Οκτώβριος)
– Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων “Κοπιάστε”, Φαρμακάς (Οκτώβριος)
– Φεστιβάλ Ποιθίγια, Κοιλάνι (Νοέμβριος)
 

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις …
Ως Κύπριοι είμαστε λάτρεις του κρέατος. Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί αλλά το σέβομαι. Έμαθα λοιπόν, πως πέρσι το Σεπτέμβριο, το Μενεού, διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Οφτού κλέφτικού! Μάλιστα κύριε! Και δελεάστηκαν τα πλήθη και το φεστιβάλ σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αναμένω το φετινό όπου θα πάω αφού πρώτ επισκεφτώ το Φεστιβάλ Σούβλας το οποίο διοργανώνεται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Θα σε ενημερώσω βέβαια εν καιρώ!

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *