Εξορμήσεις στα παραδοσιακά φεστιβάλ! Πότε και που;

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, είναι ευκαιρία για εξορμήσεις στην μαγευτική Κυπριακή ύπαιθρο! Και αν δεν ξέρεις τι, πως και που, σου δίνω μια λίστα με τα παραδοσιακά μας φεστιβάλ και ετοίμασε βαλίτσες! Σίγουρα κάποιο απο όλα θα σε ενθουσιάσει!

Το Μάρτιο ετοίμασε βαλίτσες προς Διερώνα μεριά και έπειτα, πας Σκαρίνου!

2ο Φεστιβάλ Μανταρινιού, Διερώνας. Τι εννοείς δεν ξέρεις που πέφτει η Διερώνα; Προς ορεινή Λεμεσό μεριά και η μυρωδιές απο τις μανταρινιές θα σε οδηγήσουν στο σωστό μέρος! 2η χρονιά λοιπόν για το φεστιβάλ μανταρινιού που οργανώνει πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα, με χορούς και τραγούδια, αγορά παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και δωρεάν ζιβανία μανταρινιού. Ζιβανία μανταρινιού; Αυτό σίγουρα θα το δοκιμάσω!
>> 17 Μαρτίου

3ο Φεστιβάλ Βότανα και Γαϊδουράκια, Σκαρίνου  
Κάθε Μάρτιο δύο θεματικά πάρκα, το Cyherbia Botanical Park και το Golden Donkeys Farm, ενώνουν δυνάμεις για την πραγματοποίηση του πιο πάνω φεστιβάλ στη Σκαρίνου, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, για μικρούς και μεγάλους! 
>> 25 Mαρτίου


Τον Απρίλιο, ετοιμάσου για ψαράκι, αγκινάρες και…. τουλίπες! Αμ τι; Μόνο η Ολλανδία παράγει τουλίπες;

6ο Φεστιβάλ Ψαριού, Πόλη Χρυσοχούς
Στο φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα κάθε Απρίλιο στην Πόλη Χρυσοχούς, προσφέρεται δωρεάν ψάρι και ποτό στους επισκέπτες, ενώ υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ζωντανή μουσική και παιδική γωνιά. 

Φεστιβάλ Τουλίπας, Πολέμι  
Τον Απρίλιο, άνθρωποι από όλη την Κύπρο μπορούν να περάσουν ένα όμορφο πρωινό με πολλές τουλίπες, παραδοσιακή μουσική, χορό, ποίηση, κεραστικά και κρασί. Κι όλα αυτά στο Πολέμι, έναν μοναδικό τόπο, όπου στην άγρια φύση του ευδοκιμούν και αναπτύσσονται οι τουλίπες. Το ετήσιο Φεστιβάλ της Τουλίπας διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων της Τουλίπας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό, με στόχο την προστασία αυτού του εκπληκτικού λουλουδιού. 

Φεστιβάλ Αγκινάρας, Κίτι 
Ένα ιδιαίτερο λαχανικό, που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι όχι τόσο, γίνεται ο πρωταγωνιστής σε ένα φεστιβάλ που αναμένεται φέτος για δεύτερη φορά, τον Απρίλιο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Αγκινάρας, το οποίο διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του Κιτίου Λάρνακας. Το φεστιβάλ αφιερώνεται σε ένα προϊόν που παράγεται στο Κίτι, και η μεγάλη γιορτή περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, μουσική και, φυσικά, τραγούδι και χορόΜ

Ο Μάιος μυρίζει τριαντάφυλλα και κιτρόμηλα!

12η Γιορτή Τριαντάφυλλου, Αγρός  
Κάθε Μάιο, παραδοσιακά, δίνουμε ραντεβού στον Αγρό! Για δύο Σαββατοκύριακα και φέτος ο Αγρός θα έχει την τιμητική του! Εξάλλου η λέξη τριαντάφυλλο έχει γίνει πλέον συνώνυμη με το πανέμορφο χωριό. Γι’ αυτό και η κοινότητα καθιέρωσε το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται με σκοπό να διαδοθεί η παράδοση που έχει σχέση με τα ρόδα. Στη Γιορτή του Άγριου Τριαντάφυλλου θα ζήσεις τη μοναδική εμπειρία συγκομιδής και επεξεργασίας του ρόδου, και θα μάθεις για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρόπους χρήσης των προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης, στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιούνται έκθεση, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα κ.ά.

Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’, Δορά 
Η όμορφη Δορά της επαρχίας Λεμεσού κάθε Μάιο διοργανώνει το Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’. Στο πλαίσιο της γιορτής ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα, τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας και παρασκευής χαλουμιού και παλουζέ, το ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια και να γνωρίσει την ανα-βίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και διάφορες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, Επισκοπή  
Πέρσι τον Μάιο διοργανώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς στην Επισκοπή της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ, με πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και δραστηριότητες που θα ελκύσουν μικρούς και μεγάλους, το οποίο διοργανώνει ο Ανεξάρτητος Όμιλος ΕπίΔραση. To αναμένουμε και φέτοςΙ

Ιούνιος! Μύρισε καλοκαίρι, κεράσια και κάθε λογής καλούδια!

Γιορτή του Γλυτζιστού, Κοιλάνι
Γιορτή του γλυτζιστού, ναι, καλά διάβασες, κι αν δεν την έχεις τιμήσει με την παρουσία σου ακόμα, φέτος είναι ευκαιρία να το κάνεις! Μια γιορτή γεμάτη γλυκά και παράδοση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Κοιλανίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, τα οποία φτιάχνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, και κατά την παράδοση, από τις γυναίκες του χωριού, ενώ τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού είναι ανοιχτά για το κοινό. Φέτος το αναμένουμε και πάλι τον Ιούνιο. Πού αλλού, στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. 

Φεστιβάλ Ψαριού, Ζύγι
Και τον φετινό Ιούνιο, για δύο ημέρες, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, διοργανώνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι. Ένα φεστιβάλ με φρέσκο ψάρι και άλλα κυπριακά εδέσματα και μουσική.

Γιορτή Κερασιού, Κάμπος της Τσακίστρας, Πλατανιστάσα, Πεδουλάς, Τρεις Ελιές
Τον Ιούνιο έχουν την τιμητική τους τα κεράσια, και με αυτή την αφορμή διοργανώνονται 4 διαφορετικά φεστιβάλ, σε 4 πανέμορφα χωριά της Κύπρου! 
Ο Κάμπος της Τσακίστρας, η Πλατανιστάσα, ο Πεδουλάς και το χωριό Τρεις Ελιές της επαρχίας Λεμεσού, ετοιμάζουν πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις και, φυσικά, πολλά κεράσια κερασμένα!

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων, Κοράκου 
Ένα ακόμη παραδοσιακό φεστιβάλ προστίθεται στη μεγάλη σου λίστα με τα φεστιβάλ του Ιούνη. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων στην Κοράκου, που έρχεται φέτος στην τρίτη του έκδοση, με σκοπό την αναβίωση και διάδοση της παράδοσής μας, αλλά και του χωριού, για μικρούς και μεγάλους.

Μες την κάψα του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, επέλεξε Πλάτρες για αρχή!

Φεστιβάλ Βοτάνων-Λεβάντας, Πλάτρες
Τον Ιούλιο στις Πλάτρες θα διοργανωθεί και φέτος μια πολύ όμορφη εκδήλωση με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας! Με αυτή την αφορμή λοιπόν πάμε να φυτέψουμε λεβάντες και να απολαύσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο μαγικό αυτό βότανο. Παγωτό λεβάντας στη βεράντα του ξενοδοχείου Forest Park, σοκολατάκια λεβάντας στο Σοκολατοποιείο Πλατρών, λουκουμάδες λεβάντας στην αυλή του Petit Palais, τσάι λεβάντας στο Orosimo και κρέπες σοκολάτας με λεβάντα στον Πήγασο είναι μόνο μερικά από τα προσφερόμενα παραδείγματα.

Γιορτή του Βοσκού, Πάχνα
Στην Πάχνα θα απολαύσουμε και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δούμε πώς κουρεύουν και αρμέγουν αιγοπρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Τον Αύγουστο κάνε μια εξόρμηση στο Φοινί και στο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής – Παραδοσιακών προϊόντων.
Η θεματική της πιο πάνω εκδήλωσης έχει να κάνει με την τέχνη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής η οποία έχει παράδοση η κοινότητα Φοινιού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίδειξη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, ψήσιμο αγγείων με τον παραδοσιακό τρόπο, διαλέξεις, εκθέματα αγγειοπλαστικής, ξενάγηση στην κοινότητα και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Και μας μπήκε ο Σεπτέβριος αλλά εμείς προφανώς και δεν θα έχουμε όρεξη να κλειστούμε απο τώρα στο σπίτι έτσι φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας απο τώρα γιατί.. πλούσιο το καλλιτεχνικό δρώμενο σε όλο το νησί!

Φεστιβάλ Κολοκασιού 
Σημείωσε, επίσης, ότι τον φετινό Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα (στις 13) θα επισκεφθούμε τη Σωτήρα για το 43ο Φεστιβάλ Καλοκασιού. Στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας θα απολαύσουμε, για άλλη μια χρονιά το τοπικό προϊόν, το καλοκάσι σε διάφορες παραλλαγές, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοφιλή Ελλαδίτη καλλιτέχνη.
>> 13 Σεπτεμβρίου

Γιορτή του Ταβά 2019, Λεύκαρα
Με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων, παρασκευή του γνωστού Λευκαρίτικου Ταβά εθελοντικά από τις Λευκαρίτσσες και προσφορά του νόστιμου αυτού πιάτου δωρεάν.

Φεστιβάλ Παστελιού, Ανώγυρα
Το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού. Εξάλλου η Ανώγυρα είναι το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν, ενώ στο χωριό λειτουργεί ακόμα και Μουσείο Παστελιού. Εξ ου και το χωριό τιμά το προϊόν αυτό με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο και όπου απολαμβάνουμε προϊόντα όπως παστέλλι και κουλουρούθκια δωρεάν!

Φεστιβάλ Ροδιού, Ορμήδεια
Το φεστιβάλ Ροδιού στην Ορμήδεια προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία με τη δοκιμή διαφόρων προϊόντων από ρόδι και αρκετή διασκέδαση με χορούς από τοπικές ομάδες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα χωριό πλούσιο σε ροδιές. Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό Ορμήδεια, στο Κοινοτικό Πάρκο, με πολλές εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, Γαλάτα
Η πιο πάνω εκδήλωση γίνεται στην πλατεία της Γαλάτας και έχει ως θέμα την παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παράλληλα υπάρχει παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφτούν τις βυζαντινές εκκλησίες και το λαογραφικό μουσείο της κοινότητας.

Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, Μηλιού 
Για άλλη μία χρονιά η μικρή κοινότητα της Μηλιού της ορεινής επαρχίας της Πάφου διοργανώνει ένα ζουμερό και ενδιαφέρον φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και προϊόντα. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Μηλιούς το οποίο θα μας μάθει τα πάντα για το κυπριακό φρούτο. Η κοινότητα διοργανώνει μία όμορφη γιορτή με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν περίπτερα με πορτοκάλια, φρέσκο χυμό, λικέρ πορτοκαλιού, μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, ποτά, μέλι του θυμαριού, του ανθού και της βελανιδιάς, και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα και παράγωγα του πορτοκαλιού.

Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου
Η κοινότητα Στατού – Αγίου Φώτιου βρίσκεται σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας όπως τραχανάς, σουτζούκος, αναρή, χαλούμι, τσαμαρέλα, ζιβανία, ψωμί χωριάτικο, κουλουράκια με έψιμα, ρέσι και κατιμέρια τα οποία θα μπορεί να τα δοκιμάσει όπως και τα απίθανα φρούτα της κοινότητας. Και μπορεί το πλήρες πρόγραμμα να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο αν κρίνουμε από προηγούμενες διοργανώσεις το πρόγραμμα θα είναι και φέτος πλούσιο, με εκδηλώσεις όπως παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων, αγορά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων, φύτεμα αμπελιού κ.ά.

Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Το φεστιβάλ ετοιμάζεται να επιστρέψει φέτος στην τρίτη του έκδοση, προσφέροντας και φέτος ιδιαίτερα αλλά και κλασικά γλυκά του κουταλιού! Δοκιμάστε τα πιο ιδιαίτερα, αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, γνωρίστε τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και αφεθείτε στην ηρεμία της φύσης. Διασκεδάστε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με τα μουσικά σχήματα Musicano και Αιγαιοπελαγίτικα, αλλά και με παραδοσιακούς χορούς από λαογραφικούς ομίλους.
>> τέλος Σεπτεμβρίου

Και απο χειμώνα έχουμε:
Φεστιβάλ Μήλου, Κυπερούντα
Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας, Ορεινής-Ημιορεινής Λάρνακας
Φικάρδου – Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της παράδοσης
Φεστιβάλ Ζιβανίας, Άλωνα, & Πελένδρι
Αμπέλου Εορτή – στα κρασοχώρια Λεμεσού

Επίσης:
Ετήσια Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα (Σεπτέμβριος)
Γιορτή ππαλουζέ στη Λόφου (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Άρσος (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ «ΑΦΑΜΙΑ» στο Κοιλάνι (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Φοινί (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στην Ποταμίτισσα (Οκτώβριος)

Ακόμα…
– 7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας – Αυγόρου (Ιούλιος)
– Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρπουζιού – Φρέναρος (Ιούλιος)
– 2ο Φεστιβάλ Καρότου – Λιοπέτρι (Ιούλιος) 
– Φεστιβάλ Ροδάκινου – Κάτω Μύλος Λεμεσου (Ιούλιος)
– Φεστιβάλ Φυντουκιού, Πολύστυπος (Αύγουστος)
– Φεστιβάλ Διονύσια, Στρουμπί, Πάφος (Αύγουστος)
– Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας – Ξυλοφάγου (Σεπτέμβριος)
– Η Γιορτή του Χαρουπιού – Πέγεια (Σεπτέμβριος)
– Φεστιβάλ Παστελιού – Ανώγυρα (Σεπτέμβριος)
– Γιορτή της Ελιάς – Ολέαστρο, Ανώγυρα (Οκτώβριος)
– Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων “Κοπιάστε”, Φαρμακάς (Οκτώβριος)
– Φεστιβάλ Ποιθίγια, Κοιλάνι (Νοέμβριος)
 

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις …
Ως Κύπριοι είμαστε λάτρεις του κρέατος. Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί αλλά το σέβομαι. Έμαθα λοιπόν, πως πέρσι το Σεπτέμβριο, το Μενεού, διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Οφτού κλέφτικού! Μάλιστα κύριε! Και δελεάστηκαν τα πλήθη και το φεστιβάλ σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αναμένω το φετινό όπου θα πάω αφού πρώτ επισκεφτώ το Φεστιβάλ Σούβλας το οποίο διοργανώνεται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Θα σε ενημερώσω βέβαια εν καιρώ!

In Paris we love! Ή Η νύφη το ‘σκασε! PART 1

Η ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι: Αθήνα καλοκαίρι, πριν κάποια χρόνια. Νέος γνωρίζει νέα. Ενδιαφέρουσα ομολογουμένως γνωριμία. Έξοδοι σε εναλλακτικά μπαράκια, βραδινές κρασοκατανύξεις, συνεστιάσεις σε σπίτι γνωστών για επιτραπέζια και κάπως έτσι ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά που θα έφερνε την καινούργια χρονιά και μαζί της μια φυγή από την πόλη του φωτός, το μαγευτικό Παρίσι. Και εξηγώ:

Ως κοπέλα μου αρέσουν τα ταξίδια. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ταξιδέψω στο Παρίσι και δει Χριστουγεννιάτικα. Δεν με γοήτευε ιδιαίτερα η πόλη του Φωτός – όλο αυτό το ρομάντζο με πύργους του Άιφελ και βόλτες στο σιαμς ελιζέ κάτι μου κάνει.

Ενέδωσα όμως όταν ο νέος, φέρελπις και γοητευτική καλοκαιρινή μου γνωριμία, μου παρουσίασε ένα βράδυ που βρεχε, που βρεχε μονότονα κάπου στο κέντρο της Αθήνας,  ένα φάκελο. Τι είναι αυτό, ερώτησα ωσάν περίεργη νέα. «Άνοιξε το» , μου είπε. Το ανοίγω και βλέπω 2 εισιτήρια για Παρίσι για την επομένη μέρα, διαμονή σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο με θέα τον πύργο του Άιφελ και εισιτήρια για το Moulin rouge. Η σκέψη ποιον να πάρω μαζί μου στο ταξίδι διακόπηκε απότομα όταν ο φέρελπις νέος μου έκλεισε το στόμα με ένα φιλί. «Θα τα πούμε στο Παρίσι μωρό μου»! μου είπε και το πρόσωπο του έλαμπε από ευτυχία. Σε αντίθεση με το δικό μου, που πάγωσε από την σαστιμάρα. «Μαζί θα πάμε’; Τόλμησα και ρώτησα. «Είναι το χριστουγεννιάτικο σου δώρο» μου είπε. Το αστείο ότι θα τον αποκαλούσα άγιο Βασίλη το βρήκε λίγο κρύο αλλά όταν φέρνεις προ αποτελέσματος ένα άνθρωπο μην περιμένεις τα αστεία του να είναι και τα πιο έξυπνα.

Την επόμενη μέρα βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εγώ αγουροξυπνημένη και εκνευρισμένη που πάω Παρίσι αντί για Πήλιο να κάνω σκι – τρομάρα μου – και ο φέρελπις νέος μες την καλή χαρά λες και είχε βουτήξει από το πρωί σε ένα ουρανοξύστη γεμάτο energy drinks. Αισίως μπήκαμε στο αεροπλάνο και σε λίγες ώρες προσγειωθήκαμε στο Shar-de-Gaulle – το Παρισινό αεροδρόμιο.

Ένα ταξί μας περίμενε έξω – ειδικά ναυλωμένο από το φέρελπι νέο – και γω σκεφτόμουνα ότι θα ξοδεύαμε μια περιουσία στους γάλλους οδηγούς ταξί αντί να τα δώσουμε στους Έλληνες οδηγούς ταξί – ελέω κρίσης. Ενώ το ταξί μας οδηγούσε στο ξενοδοχείο απόλαυσα την ομολογουμένως υπέροχη διαδρομή και αποφάσισα ότι, ότι δεν μπορείς να αποφύγεις απόλαυσε το και δεν μου φταίει σε τίποτα ο φέρελπις νέος αν δέχτηκα την πρόταση του να πάω στο Παρίσι μαζί του ενώ κατά βάθος θα ήθελα να βρισκόμουν αλλού.

Έτσι αποφάσισα να κάνω μια εξάσκηση των γαλλικών μου και έπιασα την κουβέντα με τον οδηγό ταξί. Στα γαλλικά. Εγώ και το γαλλικό ένα! Το ότι οι γνώσεις μου περιορίζονταν στο J’habite à Nicosie και στο J’ai 13 ans που μαθαίναμε στην πρώτη γυμνασίου εμένα δεν με πτόησε καθόλου. Πτόησε όμως τον οδηγό ταξί που προφανώς ως άλλος τόπακας – τόπακες υπάρχουν παντού – μας παράτησε στη μέση του δρόμου γιατί κάτι έλεγε “tu es madame folle” και κάτι του στυλ μας ζάλισες και έφυγε.

Έτσι ο φέρελπις νέος φορτώθηκε τις βαλίτσες μας και φτάσαμε με τα πόδια στο ξενοδοχείο. Το εξυπηρετικό προσωπικό υποδοχής του ξενοδοχείου μας υποδέχτηκε εν θέρμως και μας οδήγησε στο δωμάτιο μας. Αφού απολαύσαμε ένα ζεστό μπανάκι αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Παναγία των Παρισίων – βοήθεια μας.

Βγαίνουμε έξω από το ξενοδοχείο και ομολογουμένως παγώσαμε κυριολεκτικά! Για αυτό αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς το Παρίσι το χειμώνα, πάρε μαζί σου όλα τα αξεσουάρ. Ξέρεις, ομπρέλες, γάντι, σκουφιά, κασκόλ, ένα χοντρό παλτό, ένα δεύτερο χοντρό παλτό και πάει λέγοντας. Ντυθήκαμε λοιπόν σαν τα κρεμμύδια και βγήκαμε έξω. Αισίως φτάσαμε στο Χριστιανικό Ναό, γοτθικού τύπου και στηθήκαμε στην ουρά μαζί με ακόμη ένα εκατομμύριο τουρίστες για να δώσουμε τα 8 μας ευρωπουλάκια που θα μας επέτρεπαν να θαυμάσουμε την Παναγία των Παρισίων! Ομολογουμένως η ξενάγηση ήταν υπέροχη αλλά η ομορφιά του δεν συγκρίνεται με την ομορφιά της εικόνας των πλανόδιων πωλητών που βρίσκονται έξω από το Ναό αλλά και των μικρών καταστημάτων σουβενίρ που σε καλούν να ξοδέψεις μια περιουσία για να αγοράσει ένα μαγνητάκι ψυγείου με θέμα I love Paris. *Το J’aime paris ήταν πιο ακριβό!

Αισίως αποφάσισα, την ώρα που απολαμβάναμε ένα ζεστό ποτό σε ένα γαλλικό μπιστρό ότι το Παρίσι είναι υπέροχο τα Χριστούγεννα, όλα αυτά τα λαμπιόνια,  όλο αυτό το σκηνικό με τους γάλλους να περπατάνε κάτω από τις πολύχρωμες ομπρέλες τους. Ο φέρελπις νέος έκανε τα πάντα για να με κάνει ευτυχισμένη και το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό.

Η κούραση του ταξιδιού σε συνάρτηση με το κρύο άρχισε να με κάνει γκρινιάρα και για να αποφύγω μούτρα σε ξένο τόπο καταλήξαμε σε ένα υπέροχο εστιατόριο όπου δοκίμασα… σαλιγκάρια γεμισμένα με ένα μείγμα από βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό. Θυμάστε τη σκηνή στην ταινία pretty woman όπου η Τζούλια Ρόμπερτς προσπαθούσε ανεπιτυχώς να καρφώσει με το πιρούνι της ένα σαλιγκάρι; Ένα τέτοιο πράγμα έπαθα. Γιατί το σαλιγκάρι το Γαλλικό δεν είναι όπως το δικό μας το Κυπριακό – μικρό και ευέλικτο! Το σαλιγκάρι το Γαλλικό είναι τεράστιο, κρυμμένο κάτω από την πράσινη σάλτσα και σε προκαλεί να… μην το πιάσεις στο στόμα σου!

Έτσι κατέληξα να τρώω κόκορα κρασάτο – Coq au Vin, που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ της Γαλλίας. Το κρέας μαγειρεύεται μέσα σε κόκκινο κρασί, μαζί με βούτυρο, μπέικον και ζωμό κρέατος. Και είναι τόσο νόστιμο, ειδικά όταν πεινάς! Αφού τσακίσαμε την κρεμ μπρουλέ καταλήξαμε στο ξενοδοχείο όπου ήθελα απλά να ξεραθώ στον ύπνο. Αλλά είχα το φέρελπι νέο όλο το βράδυ να με κοιτάζει σαν κουταβάκι και να μου λέει: τι υπέροχα! Αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Εγώ ήθελα να του πω απλά σκάσε και κοιμήσου αλλά ας όψεται η γαλλική ατμόσφαιρα που σε αναγκάζει να το παίξεις ρομαντικιά! Και έτσι ανέβαλα τον ύπνο για καμιά ώρα.

Το πρωί ξυπνήσαμε. Εγώ μες τα νεύρα γιατί η υγρασία του Παρισιού δεν επέτρεπε στο μαλλί να στρώσει και ο φέρελπις νέος μες την καλή χαρά γιατί επιτέλους «ξημέρωσε μια υπέροχη μέρα». Αφού φόρεσα το σκουφί που αγόρασα τη χτεσινή μέρα από ένα πλανόδιο στην Παναγία των Παρισίων, αρματώθηκα με ομπρέλες, γάντια και τα συναφή αξεσουάρ και φτάσαμε στον Πύργο του Άιφελ! Ξανά μανά ουρά, ξανά μανά όλο το τουριστομάνι να τρώει τη βροχή. Ο φέρελπις νέος δεν εισάκουε στις εκκλήσεις μου να πάμε για μια ζεστή σοκολάτα και κρουασάν στο μπιστρό δίπλα και έτσι βρέθηκα να ατενίζω το Παρίσι από το πιο ψηλό σημείο του Πύργου. Γιατί δεν έχεις δει τίποτα αν δεν ανέβηκες μέσα σε βροχή στον Πύργο του Άιφελ.

Και ενώ ατένιζα το μουντό ομολογουμένως Παρίσι ο φέρελπις νέος εξαφανίσθει από το οπτικό μου πεδίο. Και αποφάσισα να βγάλω φωτογραφίες, τόσες πολλές ώστε να κάνω όταν επιστρέψω μια καταπληκτική έκθεση – το ότι είμαι φρικτή φωτογράφος δεν ήταν της παρούσης!

Και ενώ το έπαιζα φωτογράφος, και το τουριστομάνι μαζευόταν στο ίδιο σημείο με εμένα, έστρεψα την κάμερα της φωτογραφικής μου και τσουπ στο πλάνο μου μπαίνει ο φέρελπις νέος γονυπετής κρατώντας με ένα δακτυλίδι κοτρώνα να με κοιτάζει απειλητικά.

Κρύος ιδρώτας άρχισε να με λούζει, με αποτέλεσμα το τρέμουλο μου να θεωρηθεί από το φέρελπι νέο ως συγκίνηση. Το «Θες να γίνεις γυναίκα μου» ήρθε και με αποτελείωσε. Το τουριστομάνι που έβλεπε τη σκηνή άρχισε να τραβάει βίντεο τη ρομαντική για κάποιους πρόταση και γω να σκέφτομαι πως θα γίνουμε ρεζίλι παγκοσμίως και ποιος με σώζει από τη μουρμούρα της θείας Αντιγόνης!

Ο φέρελπις νέος πρόσεξε ότι πάγωσε το αμήχανο χαμόγελο στο χείλη μου και ήρθε κοντά μου και με αγκάλιασε και γω σκεφτόμουνα το πόσα χρόνια τρως μέσα αν πετάξεις τον φέρελπι νέο από τον Πύργο του Άιφελ.

Έμεινα να τον κοιτάζω και δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω. Χιλιάδες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου και το να απαντήσω θετικά σε μια τέτοια πρόταση το θεώρησα τουλάχιστον ανηθικότητα από μέρος μου. Πήρα μια βαθιά ανάσα, τον κοίταξα σταθερά στα μάτια και το είπα. «ΟΧΙ» δεν ξέρω αν ακούστηκε πιο ηρωικό από το ΟΧΙ του ’40 αλλά το σίγουρο είναι ότι λέγοντας το πήρα θάρρος να επιμείνω στην άποψη μου.

Ο φέρελπις νέος, γονάτισε, τα μάτια του γέμισαν δάκρυα και το τουριστομάνι άρχισε να χειροκροτεί ενθουσιασμένο. Προφανώς, το ότι ο φέρελπις νέος γονάτισε το εξέλαβαν ως συγκίνηση της στιγμής. Και να σου τα φλας και να σου τα βίτεα! Και να σου το viral σκεφτόμουνα καθώς του ζήταγα να σηκωθεί όρθιος.

«Τι είπες;» κατάφερε να ψελλίσει.

Μάταια προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι τον συμπαθώ σαν άνθρωπο και θέλω το καλό του αλλά δεν θέλω το μαζί για πάντα.  Ο φέρελπις νέος μεταμορφώθηκε αίφνης σε μαινόμενο ταύρο. Άρχισε να φωνάζει – ναι ναι, να φωνάζει πάνω στον Πύργο του Άιφελ – άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται ότι δεν είμαι ευχαριστημένη με τίποτα. Ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται και ότι είμαι τόσο ηλίθια που αρνήθηκα τέτοια πρόταση. Μάλιστα! Γιατί τέτοια είμαι!

Και γιατί να τη δεχτώ όμως μάνα μου; αφού σου εξήγησα ευθύς εξαρχής ότι δεν θέλω γάμο και παιδιά. Τι δεν καταλαβαίνεις; «Μα έτσι λένε όλες» είπε «και μετά αλλάζουν γνώμη». Το όλες δεν με αφορά μάνα μου. Αλήθεια! Εγώ, όταν λέω κάτι το εννοώ! « Κρίμα που μπήκες σε όλα αυτά τα έξοδα αλλά πραγματικά. Πας καλά αγόρι μου»;

Το τουριστομάνι απολάμβανε τη σκηνή λες και βρισκόταν σε κινηματογράφο. Κάποιοι έτρωγαν τα ποπ κορν τους κάποιοι έβγαζαν σέλφι με background εμάς. Κάποιοι με κοίταζαν με τέτοιο ύφος που μου έγινε η μούρη κιμάς και εκεί που λέω «δεν γίνεται, δεν το ζω εγώ αυτό το σκηνικό» τσουπ, σφίγγει τη γροθιά του ως νέος Λεωνίδας εναντίον των Περσών, σηκώνει περήφανα το κεφάλι και  λέει «Φεύγω» . «Στο καλό» είπα και απέμεινα μόνη σαν το λεμόνι, να ατενίζω το Παρίσι από ψηλά.

Αλλά δεν πτοήθηκα! Το Παρίσι το απόλαυσα! Έστω και μόνη μου!

…To be continue…

Πήρα τη βαλίτσα μου και πήγα ΣΚ στον Φαρμακά!

Το χειμώνα επιβάλλονται κοντινές διαδρομές σε χωριά. Βόλτες σε παραδοσιακά δρομάκια, χουχούλιασμα μπροστά σε τζάκι με καλή παρέα και κόκκινο κρασί και βέβαια, ωραίες ταβερνούλες και καλόκαρδα χαμόγελα.

Κάτι τέτοιο σκεφτόμουνα όταν αποφάσισα να ετοιμάσω τη βαλίτσα μου και να εκδράμω στο
ειδυλλιακό ορεινό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Ο Φαρμακάς, βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Σκαρφαλωμένο στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, θεωρείται το 10ο ψηλότερο χωριό της Κύπρου. Σύμφωνα με την Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, ο Φαρμακάς πρέπει να υπήρχε από τον καιρό του Βυζαντίου αλλά δεν αναφέρεται σε διάφορες πηγές, ίσως γιατί ήταν απομονωμένο χωριό. Η παράδοση αναφέρει πως η ονομασία του χωριού προήλθε από το επίθετο ή το επάγγελμα του πρώτου ανθρώπου που κατοίκησε το χωρό και ο οποίος έφτιαχνε φάρμακα. Τα φάρμακα τα ετοίμαζε από τα πολλά βότανα που φύτρωναν στην περιοχή. Μια δεύτερη εξήγηση είναι πως από την περιοχή μάζευαν βότανα για τα φάρμακα που έφτιαχναν οι καλόγεροι του Φαρμακά. Ο Φαρμακάς ήταν η περιοχή που βλάσταιναν διάφορα βότανα. Μερικοί χωριανοί όμως μου ανάφεραν και μια τρίτη εξήγηση για το όνομα του χωριού. Θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από το «φαρμάτζιην» (φαρμάκι), το τσουχτερό κρύο που υπάρχει τους χειμωνιάτικους μήνες. Ο Φαρμακάς έχει την καλύτερη ντομάτα του νησιού! Αν δεν έχεις μυρίσει και φάει ντομάτα Φαρμακά, τότε δεν μπορείς να πεις ότι έχεις δοκιμάσει ντομάτα!

Φτάνοντας στο χωριό, συναντήσαμε τη μεγάλη Εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στην Αγία Ειρήνη, προστάτιδα των ματιών. Η μυρωδιά απο τα αναμένα τζάκια μας και η αίσθηση της γλυκιάς θαλπωρής, μας οδήγησε στο εστιατόριο Ιεράμπελος. Εκεί, ο ιδιοκτήτης του, κος Δανιήλ, μας ξενάγησε και στο οινοποιείο του, το Santa Irini, το οποίο συστεγάζεται με το εστιατόριο. Αφού απολαύσαμε την ξενάγηση, αράξαμε στο τζάκι και απολαύσαμε τις νοστιμιές της κουζίνας του συνοδευόμενες βέβαια, απο το υπέροχο κόκκινο κρασί του.

Την επόμενη μέρα, ξυπνήσαμε νωρίς, με όρεξη για βόλτα. Τα βήματα μας, μας οδήγησαν στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού όπου απολαύσαμε τον καλό κυπριακό καφέ και κυπριακό “μπούκωμα”! Ή αλλιώς, το λεγόμενο branch! Με γεμάτο στομάχι, βολτάραμε στα στενά σοκάκια του χωριού όπου συναντήσαμε τους κατοίκους, οι οποίοι ομολογουμένως είναι πολύ φιλόξενοι. Στο δρόμο, μάθαμε και για την .. Μηλίτσα! Η Μηλίτσα, είναι ένα ντόπιο προιον, φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι απο την Νατάσα και τον Ντάιτζελ, όπου μετά τον επαναπατρισμό τους επέλεξαν να παραμείνουν στο χωριό και να κάνουν το παιδικό όνειρο της Νατάσας πραγματικότητα! Έκτοτε, φτιάχνουν μηλίτη, απο τα μήλα του χωριού και δημιούργησαν έτσι ένα προϊόν που εκπροσωπεί τη γαστρονομία του νησιού. 

Πίνοντας τον μηλίτη, πεινάσαμε! Και έτσι, πήραμε τον ανηφορικό δρόμο και φτάσαμε στο Καμπί. Ένα χωριουδάκι του Φαρμακά πανέμορφο και φυσικά χαλαρώσαμε στην ιδιαίτερη ταβερνούλα, τον “Ποταμό” , που κάθε Κυριακή σερβίρει πλούσιο κυπριακό πρόγευμα, σούβλα και μεζέδες το μεσημέρι.

Νότια του Φαρμακά, μέσα σε ένα ολοκέντητο καταπράσινο περιβάλλον, συναντήσαμε την περίφημη “χρυσή Πηγή Νερού Του Φαρμακά”. Εδώ, παρουσιάζεται ένα σπάνιο φαινόμενο αφού το νερό αναβλύζει από τη γη, σαν να βγαίνει από ένα κόσκινο. Έτσι προέκυψε και η ονομασία της Πηγής, «Κοσσιηνάς» Ή «Κοσκινάς».

Δυστυχώς, όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος και εμείς έπρεπε να επιστρέψουμε στη Λευκωσία. Ετοιμάσαμε με βαριά καρδιά τις βαλίτσες μας και μπήκαμε στο αμάξι. Στο δρόμο αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή στάση στην κα Ελένη για να αγοράσουμε, σπιτικά γλυκά, φτιάγμένα απο τα χεράκια της. Έτσι χτυπήσαμε την πόρτα του σπιτιού της – στον Φαρμακά δεν θεωρείτε ντροπή να χτυπήσεις την πόρτα ενός σπιτιού! Η κα Ελένη μας άνοιξε με ένα γλυκό χαμόγελο. Ενώ μας έφτιαχνε καλούδια και δώρα για να δώσουμε σε φίλους μάθαμε ότι βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρώτο βραβείο, σε παγκύπριο διαγωνισμό που έγινε κατά τη διάρκεια της Γεωργικής Έκθεσης, για τα γλυκά της! Όχι και τόσο κακό για μια γυναίκα του χωριού!

Αφήνοντας πίσω μας τον εξοχικό Φαρμακά, με τους εγκάρδιους ανθρώπους και τη ξεχωριστή ομορφιά του, σταματήσαμε για φωτογραφίες στο υπέροχο φράγμα που δεσπόζει την είσοδο του χωριού. Ο ήλιος άρχισε να δύει και το τσουχτερό κρύο να έκανε σιγά σιγά την εμφάνιση του. Ώρα για επιστροφή!

Οι πιο συνεπείς αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως για το 2018

Η «OAG Punctuality League 2019», που παρακολουθεί τις επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, δημοσίευσε τα αποτελέσματα με τις πιο συνεπείς αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια παγκοσμίως.

είτε παρακάτω τη λίστα με τις 20 πιο συνεπείς αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως:

*Μονάδα μέτρησης OTP: είναι πτήσεις που φθάνουν ή αναχωρούν εντός 15 λεπτών από τhν προγραμματισμένη ώρα άφιξης/αναχώρησης.

 1. Copa Airlines, 89.79%
 2. airBaltic, 89.17%
 3. Hong Kong Airlines, 88.11%
 4. Hawaiian Airlines, 87.52%
 5. Bangkok Airways, 87.16%
 6. Qantas Airways, 85.65%
 7. LATAM Airlines Group, 85.60%
 8. Azul, 85.21%
 9. Qatar Airways, 85.17%
 10. KLM, 84.52%
 11. All Nippon Airways, 84.43%
 12. Jetstar Asia, 84.13%
 13. Japan Airlines, 83.99%
 14. Air Astana, 83.52%
 15. Singapore Airlines, 83.46%
 16. Delta Air Lines, 83.08%
 17. Iberia, 83.04%
 18. Solaseed, 82.90%
 19. Mango, 82.88%
 20. Alitalia, 82.87%

Επίσης, δείτε τη λίστα με τις 10 πιο συνεπείς αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη:

 1. airBaltic, 89.17%
 2. KLM, 84.52%
 3. Iberia, 83.04%
 4. Alitalia, 82.87%
 5. Transavia, 81.98%
 6. Siberia Airlines, 81.75%
 7. Aer Lingus, 78.90%
 8. Aegean Airlines, 78.32%
 9. Air Europa, 78.15%
 10. Finnair, 77.69%

Η airBaltic διατηρεί την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη, ενώ Η KLM βελτίωσε το OTP
από 80,87% σε 84,52%, και έτσι ανέβηκε στη 2η θέση. Η Iberia, πήρε την 3η θέση, ενώ πέρσι δεν ήταν καν στην κατάταξη των τοπ 10. Η Siberia Airlines κατάφερε φέτος να μπει στην κατάταξη και να πάρει την 6η θέση, με τις Vueling, SAS να μένουν εκτός. Φυσικά, στη λίστα με τις 10 πιο συνεπείς αεροπορικές στη Ευρώπη βρίσκεται η ελληνική Aegean Airlines.