Ένα παραμύθι, διαφορετικό απο τα άλλα

Και κάπου εκεί

Ανάμεσα σε ένα άσχετο bad timing και ένα κλείσιμο τηλεφώνου συνειδητοποιείς τι έχεις και τι δεν έχεις.

Μετράς τα κουκιά σου και σου βγαίνουν λίγα.

Και δεν σε νοιάζει τίποτα πια. Γιατί στην ουσία δεν έχεις και τίποτα να χάσεις

Εκτός απ το λίγο. Που δεν είναι αρκετό.

Τη μοίρα μας διαφεντεύει μια αγάπη. Που δεν ήρθε ποτέ.

Γιατί όταν γεννήθηκες το βράδυ εκείνο ήρθαν οι μοίρες. Μπήκαν μέσα αθόρυβα και συ μωρό ακόμη χαμογέλασες μες τον ύπνο σου

Πρώτα μίλησε η Κλωθώ… που ήταν  και η πιο μεγάλη. Σε είδε κοντοστάθηκε και χαμογέλασε. «Ότι πιάνεις χρυσό θα γίνεται..»

Ύστερα, ύστερα μίλησε η πιο μικρή. Η Άτροπος. «ετούτο το μωρό θα ζήσει χίλιους χρόνους»… είπε μόνο. Βλέπεις.. δεν την αρέσουν οι πολλές κουβέντες..

Και τέλος. Τέλος μίλησε η μεσαία. Η Λάχεση, αυτή που αποφασίζει τι θα λάχει στον καθένα μας. «Τα παιδικά σου χρόνια θα κυλήσουν όμορφα. Το γέλιο σου θα ανθίζει όπως το τριαντάφυλλο.. Αλλά…

Ποτέ δεν είναι καλό όταν η Λάχεση πει  «αλλά»

 «Αλλά.. αγάπη όπως την έχεις μες το μυαλό σου δεν θα βρεις ποτέ…»

Και αέρας γίνηκαν οι μοίρες και χάθηκαν μες τη νυχτιά..

Ένα χνούδι ξέμεινε μόνο, από το νήμα της Κλωθώς πάνω στο τρυφερό μαγουλάκι σου..

Και η Κλωθώ επέστρεψε. Και το είδε… σε χάιδεψε και σου ψιθύρισε… «ανάγκη εσύ δεν έχεις κανένα…»

Και από τούτη η μοίρα σε διαφεντεύει.

Η μοίρα του να μην έχεις ανάγκη κανένα.

Μόνο κάποια βράδια, που κουρασμένη αποκάμνεις στο κρεβάτι, νιώθεις ότι η Κλωθώ είπε ψέματα. Γιατί όλοι έχουν ανάγκη κάποιον, κάποτε.

Κάποιον που να τους κάνει μια τόσο δυνατή αγκαλιά που όλα τα σπασμένα κομμάτια σου να ενωθούν ένα-ένα.

Αλλά..

Μια κάποια μοίρα σε καταράστηκε. Και αγκαλιάζεις εσένα και σε παίρνει γλυκά ο Μορφέας στην αγκαλιά του. Γιατί στην τελική «ανάγκη εσύ δεν έχεις κανένα…»

Και το πρωί ξυπνάς και χαμογελάς. Γιατί στην τελική δεν γεννήθηκαν όλοι για να γίνουν ζευγάρι. Κάποιοι γεννήθηκαν για να είναι μόνοι.

Και κάθε πρωί ξεκινάς να υφαίνεις το νήμα της μοναξιάς σου

Αλλά κάθε βράδυ

Όταν το νήμα αρχίζει να χορεύει στην άκρη της φαντασίας σου

Προσεύχεσαι ψιθυριστά το τέλος του νήματος

Να φέρει

Εκείνον.

Που ξέρεις ότι δεν θα ρθει ποτέ.

Γιατί οι μοίρες το γραψαν

Και συ δεν άκουσες

Αλλα… «ανάγκη εσύ δεν έχεις κανένα….»

Περίπου σχέση, περίπου αγάπη, περίπου ζωή.

Καλώς ή κακώς θέλω ξεκάθαρες καταστάσεις. Δεν με αφοράς, αν δεν ξέρεις τι θες. Είναι δικό σου πρόβλημα. Δεν το υιοθετώ. Έχω δικά μου προβλήματα να σκεφτώ.

Βασικά, μη με πλησιάσεις καν, αν δεν είναι ξεκάθαρο το τι θες από μένα. Αν δεν είναι, μπορούμε να είμαστε φίλοι. Μη μου πουλήσεις φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Στην αρχή μπορεί να σε πιστέψω, μόλις όμως καταλάβω την αδυναμία του να δοθείς πραγματικά, θα σε κατασπαράξω όπως η λέαινα τρώει το θήραμα της.

Μη με παρεξηγείς. Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Ξεκάθαρος είμαι. Που κουράστηκα να έχω γύρω μου ανθρώπους του περίπου.

Περίπου σχέση, περίπου αγάπη, περίπου ζωή.

Με κούρασαν όλα αυτά. Με κούρασαν οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι οι σχέσεις χτίζονται μέρα με τη μέρα. Που δεν γνωρίζουν ότι ο σεβασμός απαιτείται, πως η αγάπη προσφέρεται. Με κούρασαν τα δήθεν και τα δεν ξέρω.

Αισθάνομαι ότι το ενδιαφέρον σου είναι τίμιο και ειλικρινές. Το ξέρω ότι όλα αυτά τα νιώθεις. Τα αισθάνεσαι. Δεν είσαι κανένα ψυχρό ρομπότ. Είσαι άνθρωπος και έχεις αισθήματα. Όχι όμως αρκετά δυνατά που θα οδηγήσουν το «περίπου»  σε σχέση ουσίας. Γιατί όταν ξεκινάς στο «περίπου», μένεις εκεί. Βολεύεσαι στο, «τόσο όσο».

Και το βόλεμα εμένα δεν μου πάει.

Ζητάω ουσία. Της αγάπης την ουσία την μετρώ στην παρουσία. Και στην απουσία. Και στο πρωινό, και το βραδινό, και το απόγευμα και στο μαζί και στο πάντα.

Θέλω τίμια πράγματα, ξεκάθαρα και σταράτα. Είναι εντάξει να μην ξέρεις τι θες. Μην προχωράς όμως μαζί μου. Μέχρι να βρεις εσύ αυτό που θες θα χάσω εμένα. Και δεν το θέλω. Δεν υπάρχει λόγος κατάλαβες;  Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αναλωνόμαστε σε πράγματα που δεν ξέρουμε αν θέλουμε.

H σχέση δεν είναι προϊόν συναλλαγής. Να τη ζυγίζεις, να δώσεις, να πάρεις. Η σχέση είναι απόλυτη και ειλικρινής επιλογή.

Είναι η ψυχή σου. Είναι η φροντίδα και η έγνοια. Είναι οι λέξεις που λέμε. Και αν δεν τολμάς να τις λες, να τις γράφεις. Γιατί η αγάπη δεν στηρίζεται στα ανύποτα και στα άγραφα. Στηρίζεται στις πράξεις. Στις μικρές, καθημερινές πράξεις, που από πολλούς περνάνε απαρατήρητες αλλά για μένα είναι σημαντικές. Ναι. Μιλάω για αυτές τις μικρές πράξεις που πολλές φορές μας αγγίζουν πολύ περισσότερο από τα μεγάλα λόγια.

Και που φανερώνουν αληθινή αγάπη. Ουσιαστική.

Γιατί η αγάπη είναι εδώ. Είναι το σφίξιμο που νιώθεις όταν σου λέει ότι θα καθυστερήσει στη δουλειά. Είναι ο ψίθυρος του «μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ»  όταν όλα σου πάνε στραβά. Είναι τα γέλια που ακούγονται δυνατά.  Είναι όλα εκείνα τα μηνύματα που γράφονται, μες τη νύχτα, όχι επειδή έχεις αϋπνίες αλλά επειδή ο ένας δεν νιώθει καλά τον άλλο.

Είναι τα τηλεφωνήματα που γίνονται σε άσχετες ώρες απλά για να ακούσεις τη φωνή του άλλου.

Είναι εκείνο το «έρχομαι να σε δω», όχι τη στιγμή που δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις αλλά, γιατί μακριά σου δεν γελώ και πολύ ρε γαμώτο.

Οπότε μάτια μου, αν δεν ξέρεις τι θες, μην μπλέξεις μαζί μου. Τα αισθήματα μου δεν τελούν υπο διαπραγμάτευση. Εγώ ξέρω τι θέλω. Το θέμα είναι εσύ, τι θες;

What about love, babe?

Φτιάχνω ιστορίες μες το μυαλό μου…Φτιάχνω έρωτες και φεγγάρια και βράδια γεμάτα πάθος και ψιθυριστά «σε αγαπώ για πάντα». Και αυτά τα «σε αγαπώ για πάντα» ποτέ δεν έρχονται. Και πιστεύω ότι υπήρξε έρωτας ενώ το μόνο που υπήρξε ήταν το «one night stand».  Και το μόνιμο φεύγει από το παράθυρο.

Ενώ; Ενώ, θα ήθελα να είμαι κάποιου,  η έγνοια. Γιατί κουράστηκα να έχω εγώ την έγνοια μου. Κουράστηκα να είμαι η καλημέρα και η καληνύχτα μου. Θέλω να ξυπνάω με τη μυρωδιά σου στο στόμα μου. Να κοιμάμαι και να με κρατάς αγκαλιά. Να κάνουμε έρωτα και να μου λες ότι είσαι μόνο δικός μου. Κατάδικος μου.

Έχω ανάγκη το χάδι σου. Έχω ανάγκη να νιώθω ότι ανήκω κάπου.

Είμαι από αυτές τις γυναίκες που δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσω όλα αυτά. Δεν θα τα υπονοήσω καν, γιατί απλά θεωρώ δεδομένο πως αφού είσαι στη ζωή μου, ξέρεις τις ανάγκες και τις αδυναμίες μου. Και είναι πολλές. Είμαι ας πούμε, ανασφαλής. Θέλω τόση σημασία για να πιστέψω αυτά που μου λες που μπορεί να γίνομαι κουραστική. Αν τα πιστέψω όμως και νιώσω σιγουριά κοντά σου, να είσαι σίγουρος ότι θα περάσουμε καλά. Επίσης θυμώνω εύκολα. Και δεν το δείχνω. Απλά έρχεται η ώρα που ξεσπάω. Και καλά κάνεις να μην είσαι κοντά.

Επίσης θεωρώ δεδομένο ότι ξέρεις πως έχω ανάγκη να χέρια σου να είναι μπλεγμένα ανάμεσα στα δικά μου. Έχω ανάγκη τη στιγμή που είμαι ευάλωτη να μην πεις τίποτα. Να μην υποσχεθείς τίποτα. Μόνο να με κρατήσεις ασφαλή μέσα στην αγκαλιά σου. Να κοιμηθούμε αγκαλιά, να μπερδευτούν τα όνειρα μας…

Και το πρωί θα σε ξυπνήσω με δυο φιλιά. Μπορεί και τρία. Και θα σου ευχηθώ να έχεις μια υπέροχη μέρα. Και θα περάσω τη μέρα μου, παίρνοντας αποφάσεις που προσπαθώ να υλοποιήσω. Και το βράδυ, όταν συναντηθούμε, να πούμε τα νέα μας. Και να νιώσω στο βλέμμα σου ότι σου έλειψα. Όπως μου έλειψες εσύ.

Θέλω να με ακούς. Να με νιώθεις. Να με καταλαβαίνεις. Θέλω να είσαι παρών στη ζωή μου. Χόρτασα από ανθρώπους που ήταν εδώ και ήταν απών. Εδώ σε θέλω καρδιά μου. Ψυχή τε και σώματι.

Θέλω να μου πηδάς το μυαλό πριν καν απλώσεις το χέρι σου πάνω μου. Θέλω να γελάς, και να ζεις και να φλερτάρεις τη μέρα σου! Πολλοί θα βρεθούνε να σου πούνε ότι είμαι αναίσθητη. Εσύ να ξέρεις όμως ότι δεν είμαι. Κάτω από τη μάσκα της αναισθησίας κρύβεται ένα πλάσμα που θέλει απλά να είναι δικό σου.

Θέλω να μου λες την αλήθεια σου. Και προσοχή. Δεν θέλω να διανοηθείς να θες να φύγεις και να μένεις, απλά για να μη με πληγώσεις! Μην ανησυχείς. Έχω τα κότσια να προχωράω και χωρίς εσένα. Εκπαιδεύτηκα για αυτό. Γεννήθηκα έτοιμη να προχωρώ!

Και μη ξεχάσεις ποτέ. Όσο ανεξάρτητη και να είμαι, θέλω πάντα, μα πάντα, να με κάνεις να νιώθω ότι ανήκω σε σένα και συ ανήκεις σε μένα. Κτητικό; Έτσι είμαι γω και ούτε μπορώ, ούτε και θέλω να αλλάξω… Έτσι είμαι γω.. να σε ονειρεύομαι πια, δεν είναι αρκετό.

Ζώρζ Σαρρή: “Τα παιδιά είναι μικρά, όχι ηλίθια”

Η Ζωρζ Σαρή χαρακτηρίστηκε ως μια μαχητική παραμυθού. Εζησε μια ζωή γεμάτη, απρόβλεπτη, δύσκολη, γοητευτική, την οποία μετέφερε με το δικό της τρόπο σε όλα σχεδόν τα βιβλία της.

Η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας γεννήθηκε απο μητέρα Γαλλίδα και πατέρα με καταγωγή απο το Αιβαλί, το Μάιο του 1925 στην Αθήνα.
Ήταν παρούσα από νωρίς σε πολλές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση. Στη διάρκεια του Εμφυλίου, ακολούθησε το δρόμο της εξορίας όπως πολλοί άλλοι και έφυγε για το Παρίσι. Επέστρεψε στην Ελλάδα όταν ξεκινούσε η «χαμένη άνοιξη», το 1962. Για να βιοποριστεί στράφηκε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μετάφραση. Το παιδικό βιβλίο ήρθε αργότερα, στη διάρκεια της δικτατορίας, στο φιλόξενο γραφείο της Νανάς Καλλιανέση, του «Κέδρου». «Ο θησαυρός της Βαγίας», το 1969, που ξεκίνησε σαν παιχνίδια με τα παιδιά της , έδειξε και στην ίδια έναν άλλο δρόμο, το δρόμο του παραμυθιού, μέσα από τον οποίον πολύ δύσκολα πράγματα λέγονται σε μικρά παιδιά. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1969 και είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το γεγονός αυτό στάθηκε καθοριστικό για τη Ζωρζ Σαρή, αφού από τότε αποφάσισε να στραφεί στο γράψιμο. Την προσωπική αυτή επιλογή δικαιολογεί η ίδια σε μια συνέντευξή της: «Στο γράψιμο βρήκα ό,τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για μένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ”

Ωστόσο, η Ζωρζ Σαρή δεν έμεινε μόνο στη συγγραφή βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να διαδώσει το παιδικό βιβλίο και να κρατήσει ζωντανή και άμεση επαφή με το κοινό της. Έτσι άρχισε να πηγαίνει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και να κάνει ομιλίες. Κατά καιρούς, μέσα από κάποια άρθρα της και με τη συμμετοχή της σε λογοτεχνικές συζητήσεις, έλαβε ενεργό μέρος σε θέματα που αφορούσαν την παιδική λογοτεχνία, όπως τα κόμικς, η θεματολογία του παιδικού βιβλίου και η θέση της γυναίκας σε αυτό.

Από τότε έχει γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Επίσης υπέγραψε δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Τα βραβεία δεν άργησαν να έρθουν. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Νινέτ» καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν. «Με τα έργα της αποτέλεσε μια από τους πρώτους συγγραφείς που οδήγησαν στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς. Παράλληλα άρχισε να εισάγει πολιτικά και ιστορικά θέματα σε βιβλία για παιδιά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων», έγραψε η κριτική.

Σήμερα όλα της τα βιβλία, που εξακολουθούν να επανεκδίδονται και να μεγαλώνουν και τις νεότερες γενιές, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πατάκης».

Ο σεβασμός που οφείλουν, οι συντελεστές μιας παράστασης, προς τους θεατές.

Το τελευταίο διάστημα, ακούω και διαβάζω απόψεις ηθοποιών, σκηνοθετών, γενικά  συντελεστών μιας θεατρικής παράστασης, να συζητούν ή και να αναδημοσιεύουν κείμενα που αφορούν στο σεβασμό που οφείλει ένας θεατής προς το θέατρο. Σκίζουν τα ιμάτια τους, για το ότι το Κυπριακό κοινό, δεν είναι έτοιμο να καταλάβει μια “καλή” κατά τη γνώμη τους παράσταση και ότι μάλιστα οι Κύπριοι δεν πάνε θέατρο. Συμφωνώ εν μέρει μαζί τους. Δυστυχώς όμως, μια σημαντική μερίδα, θεατρικών συντελεστών ξεχνάει το πιο βασικό:  το σεβασμό που οφείλουν οι ίδιοι, ως προς το κοινό που τους παρακολουθεί. Το θέατρο, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας, με αυξημένες απαιτήσεις και υψηλές αισθητικές προδιαγραφές.  Είναι ένας χώρος που δεν χωράει αρπαχτές, μικρότητες, ψωνίστικες συμπεριφορές και που στην τελική, είναι ένας χώρος που δεν χωρά ανθρώπους χωρίς παιδεία.

Στο σύγχρονο Κυπριακό θέατρο, μετά λύπης μου βλέπω, ότι η έλλειψη παιδείας έχει γίνει μόδα! Σκηνοθέτες που – καλώς ή κακώς-  καθορίζουν τους κανόνες τους παιχνιδιού, ηθοποιοί που έχουν ως πρώτη ανάγκη να γίνουν influencer, άνθρωποι αμόρφωτοι, wane be διάσημοι…  όλοι αυτοί μαζεμένοι σε ένα οχετό που έχουν ονομάσει θεατρική ομάδα και που δεν σέβονται το κοινό τους, τον εαυτό τους, ακόμη και το ίδιο το θέατρο.

Πως μπορείς να απαιτήσεις από τον θεατή να σεβαστεί το έργο που θα παρακολουθήσει όταν εσύ ο ίδιος ο συντελεστής, υποβαθμίζεις την ποιητική διάσταση της τέχνης σου; Όταν εσύ ο ίδιος μετατρέπεις την τόσο μαγική σου τέχνη, σε απλό εμπόρευμα που διακινείται από ψώνια και επιτήδειους; Θαυμάζω και σέβομαι το όποιο αποτέλεσμα της εργασίας κάποιου, όπως σέβομαι και τον κόπο και το χρόνο που ξόδεψε για το όποιο αποτέλεσμα. Θα χειροκροτήσω μια κακή παράσταση που όμως μου έχει αφήσει την αίσθηση του “προσπαθήσαμε για το καλύτερο”Θα φτύσω όμως την ανάγκη του οποιουδήποτε συντελεστή να διεκδικήσει σεβασμό, τον οποίο δεν μπορεί να μου τον εμπνεύσει. Και που χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να πετύχει ένα εισιτήριο παραπάνω.

Στις μέρες μας, έχουμε φτάσει σε μια εποχή γενικευμένης έλλειψης σεβασμού. Παρακολουθώ θεατρικούς συντελεστές να μη γνωρίζουν τα βασικά: να μη γνωρίζουν συγγραφείς, μουσικούς, να έχουν παντελή έλλειψη ήθους.. γνωρίζουν όμως πολύ καλά τη χρήση των social media και την προώθηση εαυτών.

Είναι απόλυτα σεβαστό αυτό. Ο καθένας ό,τι μπορεί κάνει. Πες μου όμως αγαπημένε μου συντελεστή: Πως όταν σε βλέπω ημίγυμνη/ο  συνεχώς στο Instagram, όταν ανεβάζεις ανορθόγραφα δακρύβρεχτα ποστ, πως όταν η μοναδική σου σχέση με το θέατρο είναι οι selfies από τη σκηνή, θέλεις να σε πάρω στα σοβαρά; Αλήθεια! Σέβομαι την οποιαδήποτε προσπάθεια ανεβάσματος θεατρικής παράστασης. Γνωρίζω, λόγω επαγγέλματος, πόσο ανύπαρκτα είναι τα χρήματα και πόσο ονειρικό είναι να πάρει κάποιος μισθό από το θέατρο. Όμως αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα συντελεστή, να υποβιβάζει τον κάθε θεατή. Είχα παρακολουθήσει πρόσφατα μια θεατρική παράσταση. Πλήρωσα μάλιστα ένα σεβαστό ποσό για το  εισιτήριο και τα έδωσα με όλη μου την καρδιά, μόνο και μόνο γιατί θεωρούσα αξιόλογη την προσπάθεια. Όταν όμως τελείωσε η άθλια αυτή παράσταση ένιωσα ότι ήθελα τα λεφτά μου πίσω.  Γιατί δεν γίνεται αγαπημένε μου συντελεστή, να θέλεις να κάνεις αρπαχτή εις βάρος μου. Δεν επιτρέπεται να έρχομαι να σε παρακολουθήσω και να μην έχεις τη στοιχειώδη ηχητική κάλυψη στο χώρο σου. Δεν επιτρέπεται να σου δίνω τα χρήματα μου και για μία ώρα να προσπαθώ να καταλάβω τι λες γιατί η άρθρωση σου είναι χάλια. Δεν επιτρέπεται να με προσεγγίζεις με αγένεια και θράσος. Το Θέατρο είναι ένα παιχνίδι πειραματισμού. Είναι μια πρόκληση. Δεν σου επιτρέπω εσένα, θεατρικέ συντελεστή, να υποκύπτεις στην προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με πρόφαση την έλλειψη χρημάτων. Αν δεν έχεις χρήματα μην το κάνεις! Ή τουλάχιστον κάνε ότι καλύτερο μπορείς. Με σεβασμό όμως προς τον θεατή. Δεν γίνεται να έρχομαι να σε παρακολουθήσω και ο χώρος σου να βρωμάει. Ή ακόμη, εσύ ο ίδιος να βρωμάς! Όχι αγάπη μου. Η κουλτούρα δεν μένει άπλυτη! Δεν βάζω όλους τους συντελεστές στο ίδιο τσουβάλι. Δίπλα στους «αμόρφωτους» του είδους έχουν προστεθεί, τα τελευταία χρόνια, ομάδες νέων ανθρώπων που αναπτύσσουν παραδειγματική δράση ευαισθητοποίησης και καλλιτεχνικής προσφοράς στο χώρο, μη υποχωρώντας μπροστά στην δημαγωγική ευκολία της  εύπεπτης διασκέδασης. Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί οι καλλιτέχνες του χώρου που συνειδητοποιούν την ανάγκη της σωστής δουλειάς που αποπνέει σεβασμό προς τους θεατές. Λίγοι αλλά επιμένουν κόντρα στην ιδέα του εύκολου κέρδους και είμαι σίγουρη ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Σε όλους αυτούς λοιπόν, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ, που επιμένετε, κόντρα στην ασέβεια της εποχής, να το παλεύεται μόνοι σας. Με σεβασμό στον εαυτό σας, πάνω από όλα, και στην Τέχνη σας.

Σας ευχαριστώ.

Ανοιξιάτικη αμερικάνικη σαλάτα

Πριν καιρό, βρέθηκα στο Σικάγο όπου έκπλάγηκα ευχάριστα όταν ανακάλυψα ότι, η Αμερικάνικη κουζίνα δεν αποτελείτε απλά απο βοδινά burgers και street food αλλά και απο εκατοντάδες σαλάτες αναμεμιγμένες με φρούτα.

Παρακάτω, σας δίνω τη συνταγή μιας καταπληκτικής αμερικάνικης σαλάτας, ιδανική τώρα την Άνοιξη!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • 2 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους
 • λίγο σταφύλι
 • 1/2 φλυντζάνι καρύδια
 • 1/2 φλυντζάνι γιαούρτι
 • λίγο μαιντανό
 • 2 κουτάλια σούπας μαγιονέζα
 • 1 κουταλάκι μέλι
 • 1 λεμόνι ζουμερό μοσχομυριστό
 • 3 κλωνάρια σέλινο
 • καρδιά μαρουλιού
 • λίγο πιπέρι

Μαγική διαδικασία:

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγμίουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μέλι, το πιπέρι και το ξίσμα απο το 1/2 λεμόνι μας. Όση ώρα κάνουμε για να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας το αφήνουμε στο ψυγείο.

Κόβουμε σε κύβους το μήλο και έπειτα κόβουμε σε μικρά κομμάτια το σέλινο, την καρδιά του μαρουλιού και το σταφύλι. Τέλος περιχύνουμε το χυμό απο το άλλο 1/2 λεμόνι

Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τα υλικά μας όλα μαζί και ανακατεύουμε καλά μαζί με τα καρύδια και το μαιντανό.

Tips 1: Αν η εποχή το επιτρέπει, επιλέξτε πράσινα μήλα.

Tips 2: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταφίδες

Εξορμήσεις στα παραδοσιακά φεστιβάλ! Πότε και που;

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, είναι ευκαιρία για εξορμήσεις στην μαγευτική Κυπριακή ύπαιθρο! Και αν δεν ξέρεις τι, πως και που, σου δίνω μια λίστα με τα παραδοσιακά μας φεστιβάλ και ετοίμασε βαλίτσες! Σίγουρα κάποιο απο όλα θα σε ενθουσιάσει!

Το Μάρτιο ετοίμασε βαλίτσες προς Διερώνα μεριά και έπειτα, πας Σκαρίνου!

2ο Φεστιβάλ Μανταρινιού, Διερώνας. Τι εννοείς δεν ξέρεις που πέφτει η Διερώνα; Προς ορεινή Λεμεσό μεριά και η μυρωδιές απο τις μανταρινιές θα σε οδηγήσουν στο σωστό μέρος! 2η χρονιά λοιπόν για το φεστιβάλ μανταρινιού που οργανώνει πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα, με χορούς και τραγούδια, αγορά παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και δωρεάν ζιβανία μανταρινιού. Ζιβανία μανταρινιού; Αυτό σίγουρα θα το δοκιμάσω!
>> 17 Μαρτίου

3ο Φεστιβάλ Βότανα και Γαϊδουράκια, Σκαρίνου  
Κάθε Μάρτιο δύο θεματικά πάρκα, το Cyherbia Botanical Park και το Golden Donkeys Farm, ενώνουν δυνάμεις για την πραγματοποίηση του πιο πάνω φεστιβάλ στη Σκαρίνου, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, για μικρούς και μεγάλους! 
>> 25 Mαρτίου


Τον Απρίλιο, ετοιμάσου για ψαράκι, αγκινάρες και…. τουλίπες! Αμ τι; Μόνο η Ολλανδία παράγει τουλίπες;

6ο Φεστιβάλ Ψαριού, Πόλη Χρυσοχούς
Στο φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα κάθε Απρίλιο στην Πόλη Χρυσοχούς, προσφέρεται δωρεάν ψάρι και ποτό στους επισκέπτες, ενώ υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ζωντανή μουσική και παιδική γωνιά. 

Φεστιβάλ Τουλίπας, Πολέμι  
Τον Απρίλιο, άνθρωποι από όλη την Κύπρο μπορούν να περάσουν ένα όμορφο πρωινό με πολλές τουλίπες, παραδοσιακή μουσική, χορό, ποίηση, κεραστικά και κρασί. Κι όλα αυτά στο Πολέμι, έναν μοναδικό τόπο, όπου στην άγρια φύση του ευδοκιμούν και αναπτύσσονται οι τουλίπες. Το ετήσιο Φεστιβάλ της Τουλίπας διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων της Τουλίπας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό, με στόχο την προστασία αυτού του εκπληκτικού λουλουδιού. 

Φεστιβάλ Αγκινάρας, Κίτι 
Ένα ιδιαίτερο λαχανικό, που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι όχι τόσο, γίνεται ο πρωταγωνιστής σε ένα φεστιβάλ που αναμένεται φέτος για δεύτερη φορά, τον Απρίλιο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Αγκινάρας, το οποίο διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία του Κιτίου Λάρνακας. Το φεστιβάλ αφιερώνεται σε ένα προϊόν που παράγεται στο Κίτι, και η μεγάλη γιορτή περιλαμβάνει φαγητό, ποτό, μουσική και, φυσικά, τραγούδι και χορόΜ

Ο Μάιος μυρίζει τριαντάφυλλα και κιτρόμηλα!

12η Γιορτή Τριαντάφυλλου, Αγρός  
Κάθε Μάιο, παραδοσιακά, δίνουμε ραντεβού στον Αγρό! Για δύο Σαββατοκύριακα και φέτος ο Αγρός θα έχει την τιμητική του! Εξάλλου η λέξη τριαντάφυλλο έχει γίνει πλέον συνώνυμη με το πανέμορφο χωριό. Γι’ αυτό και η κοινότητα καθιέρωσε το ετήσιο φεστιβάλ που γίνεται με σκοπό να διαδοθεί η παράδοση που έχει σχέση με τα ρόδα. Στη Γιορτή του Άγριου Τριαντάφυλλου θα ζήσεις τη μοναδική εμπειρία συγκομιδής και επεξεργασίας του ρόδου, και θα μάθεις για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρόπους χρήσης των προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης, στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιούνται έκθεση, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα κ.ά.

Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’, Δορά 
Η όμορφη Δορά της επαρχίας Λεμεσού κάθε Μάιο διοργανώνει το Φεστιβάλ ‘Ανα-Βιώματα’. Στο πλαίσιο της γιορτής ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα, τη διαδικασία απόσταξης ζιβανίας και παρασκευής χαλουμιού και παλουζέ, το ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια και να γνωρίσει την ανα-βίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και διάφορες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, Επισκοπή  
Πέρσι τον Μάιο διοργανώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς στην Επισκοπή της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ, με πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και δραστηριότητες που θα ελκύσουν μικρούς και μεγάλους, το οποίο διοργανώνει ο Ανεξάρτητος Όμιλος ΕπίΔραση. To αναμένουμε και φέτοςΙ

Ιούνιος! Μύρισε καλοκαίρι, κεράσια και κάθε λογής καλούδια!

Γιορτή του Γλυτζιστού, Κοιλάνι
Γιορτή του γλυτζιστού, ναι, καλά διάβασες, κι αν δεν την έχεις τιμήσει με την παρουσία σου ακόμα, φέτος είναι ευκαιρία να το κάνεις! Μια γιορτή γεμάτη γλυκά και παράδοση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Κοιλανίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, τα οποία φτιάχνονται με ιδιαίτερη φροντίδα, και κατά την παράδοση, από τις γυναίκες του χωριού, ενώ τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού είναι ανοιχτά για το κοινό. Φέτος το αναμένουμε και πάλι τον Ιούνιο. Πού αλλού, στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού. 

Φεστιβάλ Ψαριού, Ζύγι
Και τον φετινό Ιούνιο, για δύο ημέρες, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, διοργανώνουν το ετήσιο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι. Ένα φεστιβάλ με φρέσκο ψάρι και άλλα κυπριακά εδέσματα και μουσική.

Γιορτή Κερασιού, Κάμπος της Τσακίστρας, Πλατανιστάσα, Πεδουλάς, Τρεις Ελιές
Τον Ιούνιο έχουν την τιμητική τους τα κεράσια, και με αυτή την αφορμή διοργανώνονται 4 διαφορετικά φεστιβάλ, σε 4 πανέμορφα χωριά της Κύπρου! 
Ο Κάμπος της Τσακίστρας, η Πλατανιστάσα, ο Πεδουλάς και το χωριό Τρεις Ελιές της επαρχίας Λεμεσού, ετοιμάζουν πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις και, φυσικά, πολλά κεράσια κερασμένα!

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων, Κοράκου 
Ένα ακόμη παραδοσιακό φεστιβάλ προστίθεται στη μεγάλη σου λίστα με τα φεστιβάλ του Ιούνη. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τέχνης και Εδεσμάτων στην Κοράκου, που έρχεται φέτος στην τρίτη του έκδοση, με σκοπό την αναβίωση και διάδοση της παράδοσής μας, αλλά και του χωριού, για μικρούς και μεγάλους.

Μες την κάψα του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, επέλεξε Πλάτρες για αρχή!

Φεστιβάλ Βοτάνων-Λεβάντας, Πλάτρες
Τον Ιούλιο στις Πλάτρες θα διοργανωθεί και φέτος μια πολύ όμορφη εκδήλωση με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας! Με αυτή την αφορμή λοιπόν πάμε να φυτέψουμε λεβάντες και να απολαύσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο μαγικό αυτό βότανο. Παγωτό λεβάντας στη βεράντα του ξενοδοχείου Forest Park, σοκολατάκια λεβάντας στο Σοκολατοποιείο Πλατρών, λουκουμάδες λεβάντας στην αυλή του Petit Palais, τσάι λεβάντας στο Orosimo και κρέπες σοκολάτας με λεβάντα στον Πήγασο είναι μόνο μερικά από τα προσφερόμενα παραδείγματα.

Γιορτή του Βοσκού, Πάχνα
Στην Πάχνα θα απολαύσουμε και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δούμε πώς κουρεύουν και αρμέγουν αιγοπρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Τον Αύγουστο κάνε μια εξόρμηση στο Φοινί και στο Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής – Παραδοσιακών προϊόντων.
Η θεματική της πιο πάνω εκδήλωσης έχει να κάνει με την τέχνη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής η οποία έχει παράδοση η κοινότητα Φοινιού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίδειξη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, ψήσιμο αγγείων με τον παραδοσιακό τρόπο, διαλέξεις, εκθέματα αγγειοπλαστικής, ξενάγηση στην κοινότητα και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Και μας μπήκε ο Σεπτέβριος αλλά εμείς προφανώς και δεν θα έχουμε όρεξη να κλειστούμε απο τώρα στο σπίτι έτσι φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας απο τώρα γιατί.. πλούσιο το καλλιτεχνικό δρώμενο σε όλο το νησί!

Φεστιβάλ Κολοκασιού 
Σημείωσε, επίσης, ότι τον φετινό Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα (στις 13) θα επισκεφθούμε τη Σωτήρα για το 43ο Φεστιβάλ Καλοκασιού. Στο Δημοτικό Γήπεδο Σωτήρας θα απολαύσουμε, για άλλη μια χρονιά το τοπικό προϊόν, το καλοκάσι σε διάφορες παραλλαγές, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δημοφιλή Ελλαδίτη καλλιτέχνη.
>> 13 Σεπτεμβρίου

Γιορτή του Ταβά 2019, Λεύκαρα
Με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων, παρασκευή του γνωστού Λευκαρίτικου Ταβά εθελοντικά από τις Λευκαρίτσσες και προσφορά του νόστιμου αυτού πιάτου δωρεάν.

Φεστιβάλ Παστελιού, Ανώγυρα
Το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού. Εξάλλου η Ανώγυρα είναι το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν, ενώ στο χωριό λειτουργεί ακόμα και Μουσείο Παστελιού. Εξ ου και το χωριό τιμά το προϊόν αυτό με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο και όπου απολαμβάνουμε προϊόντα όπως παστέλλι και κουλουρούθκια δωρεάν!

Φεστιβάλ Ροδιού, Ορμήδεια
Το φεστιβάλ Ροδιού στην Ορμήδεια προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία με τη δοκιμή διαφόρων προϊόντων από ρόδι και αρκετή διασκέδαση με χορούς από τοπικές ομάδες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα χωριό πλούσιο σε ροδιές. Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό Ορμήδεια, στο Κοινοτικό Πάρκο, με πολλές εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, Γαλάτα
Η πιο πάνω εκδήλωση γίνεται στην πλατεία της Γαλάτας και έχει ως θέμα την παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παράλληλα υπάρχει παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφτούν τις βυζαντινές εκκλησίες και το λαογραφικό μουσείο της κοινότητας.

Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, Μηλιού 
Για άλλη μία χρονιά η μικρή κοινότητα της Μηλιού της ορεινής επαρχίας της Πάφου διοργανώνει ένα ζουμερό και ενδιαφέρον φεστιβάλ με πολλές εκδηλώσεις και προϊόντα. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού Μηλιούς το οποίο θα μας μάθει τα πάντα για το κυπριακό φρούτο. Η κοινότητα διοργανώνει μία όμορφη γιορτή με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στην πλατεία του χωριού θα υπάρχουν περίπτερα με πορτοκάλια, φρέσκο χυμό, λικέρ πορτοκαλιού, μπύρα με άρωμα πορτοκαλιού, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, κλέφτικο στον ξυλόφουρνο, ποτά, μέλι του θυμαριού, του ανθού και της βελανιδιάς, και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα και παράγωγα του πορτοκαλιού.

Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου
Η κοινότητα Στατού – Αγίου Φώτιου βρίσκεται σε ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού – Αγίου Φωτίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας όπως τραχανάς, σουτζούκος, αναρή, χαλούμι, τσαμαρέλα, ζιβανία, ψωμί χωριάτικο, κουλουράκια με έψιμα, ρέσι και κατιμέρια τα οποία θα μπορεί να τα δοκιμάσει όπως και τα απίθανα φρούτα της κοινότητας. Και μπορεί το πλήρες πρόγραμμα να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο αν κρίνουμε από προηγούμενες διοργανώσεις το πρόγραμμα θα είναι και φέτος πλούσιο, με εκδηλώσεις όπως παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων, αγορά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, εξοπλισμού και επαγγελμάτων, φύτεμα αμπελιού κ.ά.

Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Το φεστιβάλ ετοιμάζεται να επιστρέψει φέτος στην τρίτη του έκδοση, προσφέροντας και φέτος ιδιαίτερα αλλά και κλασικά γλυκά του κουταλιού! Δοκιμάστε τα πιο ιδιαίτερα, αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, γνωρίστε τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και αφεθείτε στην ηρεμία της φύσης. Διασκεδάστε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με τα μουσικά σχήματα Musicano και Αιγαιοπελαγίτικα, αλλά και με παραδοσιακούς χορούς από λαογραφικούς ομίλους.
>> τέλος Σεπτεμβρίου

Και απο χειμώνα έχουμε:
Φεστιβάλ Μήλου, Κυπερούντα
Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας, Ορεινής-Ημιορεινής Λάρνακας
Φικάρδου – Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της παράδοσης
Φεστιβάλ Ζιβανίας, Άλωνα, & Πελένδρι
Αμπέλου Εορτή – στα κρασοχώρια Λεμεσού

Επίσης:
Ετήσια Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα (Σεπτέμβριος)
Γιορτή ππαλουζέ στη Λόφου (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Άρσος (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ «ΑΦΑΜΙΑ» στο Κοιλάνι (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Φοινί (Οκτώβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στην Ποταμίτισσα (Οκτώβριος)

Ακόμα…
– 7ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας – Αυγόρου (Ιούλιος)
– Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρπουζιού – Φρέναρος (Ιούλιος)
– 2ο Φεστιβάλ Καρότου – Λιοπέτρι (Ιούλιος) 
– Φεστιβάλ Ροδάκινου – Κάτω Μύλος Λεμεσου (Ιούλιος)
– Φεστιβάλ Φυντουκιού, Πολύστυπος (Αύγουστος)
– Φεστιβάλ Διονύσια, Στρουμπί, Πάφος (Αύγουστος)
– Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας – Ξυλοφάγου (Σεπτέμβριος)
– Η Γιορτή του Χαρουπιού – Πέγεια (Σεπτέμβριος)
– Φεστιβάλ Παστελιού – Ανώγυρα (Σεπτέμβριος)
– Γιορτή της Ελιάς – Ολέαστρο, Ανώγυρα (Οκτώβριος)
– Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων “Κοπιάστε”, Φαρμακάς (Οκτώβριος)
– Φεστιβάλ Ποιθίγια, Κοιλάνι (Νοέμβριος)
 

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις …
Ως Κύπριοι είμαστε λάτρεις του κρέατος. Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί αλλά το σέβομαι. Έμαθα λοιπόν, πως πέρσι το Σεπτέμβριο, το Μενεού, διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Οφτού κλέφτικού! Μάλιστα κύριε! Και δελεάστηκαν τα πλήθη και το φεστιβάλ σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αναμένω το φετινό όπου θα πάω αφού πρώτ επισκεφτώ το Φεστιβάλ Σούβλας το οποίο διοργανώνεται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Θα σε ενημερώσω βέβαια εν καιρώ!

Είδα τη μαύρη κωμωδία “Λα Πουπέ” με την Άντρη Χατζηχριστοδούλου και επιμένω: Πρέπει να πας!

Και κάπου εδώ το ομολογώ. Μετά την τελευταία μου εξόρμηση στη θεατρική Κυπριακή σκηνή, είχα αποφασίσει ότι θα έκανα καιρό να ξαναπάω θέατρο. Η επιμονή όμως μιας φίλης για τη συγκεκριμένη παράσταση με έκανε να αλλάξω γνώμη.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, παράσταση-ορόσημο για το ελληνικό θέατρο, το εμβληματικό έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη “ΛΑ ΠΟΥΠΕ” ήρθε και στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μίνου.

Η αλήθεια είναι ότι, το ξεκίνημα της παράστασης με βρήκε κάπως μουδιασμένη. Μουδιασμένη γιατί δεν είχα ξαναπάει στο πολιτιστικό κέντρο Εγκώμιο, και κατά δεύτερο, ήταν απλά ένα βράδυ μιας κρύας Κυριακής που ήθελα να χουζουρέψω μπροστά στο χαζοκούτι. Αντί αυτού βρέθηκα στις θέσεις αυτού του υπέροχου, ζεστού πολιτιστικού κέντρου και περίμενα με αγωνία να ανέβει η Άντρη Χατζηχριστοδούλου στη σκηνή.

Και τα φώτα άναψαν και η Άντρη μπούκαρε στη σκηνή. Σαν την ηρωίδα του έργου, τη Ρίκα, η οποία ράβει φορέματα για κούκλες. Και κερδίζει με μιας την προσοχή όλων των θεατών. Γιατί το κείμενο ήταν καταπληκτικό! Οι λέξεις σαν ποίημα έρρεαν με τη σωστή άρθρωση των Ελληνικών – που δύσκολα πια, την συναντάς σε νέους ηθοποιούς Κύπριους.

Αν και μονόλογος, δεν σε αφήνει λεπτό να βαρεθείς. Και εδώ δίνουμε τα εύσημα στον σκηνοθέτη. Όπου χρησιμοποιόντας τα εκφραστικά μέσα της ηθοποιού του, κατάφερε να κερδίσει το κοινό. Η Άντρη Χατζηχριστοδούλου με μια εσωτερική παιδικότητα αντίθετη με την σωματική διάπλαση της ηρωίδας, παρέδωσε μαθήματα ερμηνείας, παραπέμποντας στις ψυχαναλυτικές εκφάνσεις της παράνοιας. Ένα καθηλωτικό έργο, τόσο συγκινησιακά όσο και ερμηνευτικά.

Αυτό όμως που πραγματικά με έκανε να θελήσω να γράψω για αυτή την παράσταση ήταν κάτι που έγινε στο τέλος της. Την ώρα της υπόκλησης και ενώ οι θεατές χειροκροτούσαν, η Άντρη κάλεσε στη σκηνή, και το σκηνοθέτη, και το φωτιστή και την σκηνογράφο και όλους τους συνεργάτες. Γιατί είναι ομάδα. Και μπορεί η ίδια να ήταν η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, αλλά πίσω απο αυτήν υπάρχει μια ομάδα η οποία, δείχνει αποφασισμένη να κάνει σοβαρά πράγματα. Όχι “αρπαχτές”, όχι “δηθενιές”, όχι “θεατράκια” για χάρην της τέχνης.

Αυτό και μόνο αξίζει το σεβασμό όλων μας.

Ταυτότητα παράστασης

Είδος: Μονόλογος – Μαύρη Κωμωδία

Συγγραφέας: Βαγγέλης Χαζηγιαννίδης

Ερμηνεύει: Άντρη Χατζηχριστοδούλου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μίνως

Σκηνικά: Μαριλένα Φουκαρίδου

Κουστούμι: Μάρω Μίνου

Πρωτότυπη μουσική: Λίνα Ζινά

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Ευαγόρου

Φωτογραφίες: Στέφανος Χαραλάμπους

Promo video: Στέφανος Χαραλάμπους

Παραγωγή: Still Theatre Group

Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης ΜίνωςSTILL THEATRE GROUP 

Παραστάσεις:

Πρεμιέρα: 18/02/201918

24, 25 Φεβρουαρίου και 3, 4, 8 Μαρτίου.

Τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 19:30 και Δευτέρα και Παρασκευή στις 20:30.

Χώρος: Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, 8 Νέας Έγκωμης, Έγκωμη, Λευκωσία 2409,τηλ. 22 781104.

Εισιτήρια / Πληροφορίες: 96 202534

Τιμή Εισιτηρίου: €13 & €10

Tips: Η παράστασή έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο 2ο Φεστιβάλ Μονοδράματος όπου θα διεξαχθεί στο θέατρο Ριάλτο. Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει με την εν λόγω παράστασή την 1η Μαρτίου στις 19:00

Ισπανική παέγια με θαλασσινά!

Την αλήθεια μου θα την πω! Την παέγια δεν την ήξερα! Η μοίρα όμως το έφερε έτσι και ταξίδεψα στην πανέμορφη Ισπανία. Σε μια πλατεία, κάπου στη Βαρκελώνη, δοκίμασα για πρώτη φορά παέγια. Και ξετρελάθηκα! Έκτοτε, την φτιάχνω με ένα δικό μου τρόπο. Και είναι εξίσου νόστιμη!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • 8 μέτριες γαρίδες τις οποίες θα ξεφλουδίσετε
 • 4 φρέσκα καλαμαράκια με τα πλοκάμια τους κομμένα σε ροδέλες
 • 8 μύδια
 • λίγο ελαιόλαδο
 • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
 • 3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
 • 1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
 • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τετραγωνάκια
 • ½ κουταλάκι πάπρικα
 • 1 1/4 φλ. ρύζι γλασέ
 • 1 κύβο λαχανικών
 • ζεστό νερό – περίπου 3 φλ.
 • ½ κουταλάκι σαφράν σε σκόνη
 • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
 • αλάτι, πιπέρι

Μαγική διαδικασία:

 • Βάζω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς περίπου και μέχρι να προθερμανθεί σοτάρω σε λίγο λάδι τα καλαμαράκια σε ροδέλες.
 • Έπειτα προσθέτω στο λάδι μου τα μύδια και τις γαρίδες. Τα αφήνω μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και έπειτα τα βάζω όλα σε ένα μπολ.
 • Σοτάρω, στο ίδιο τηγάνι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα προσθέτω την πάπρικα μου.
 • Σε ζεστό νερό βάζω το ρύζι, το ζωμό και το σαφράν και τα ανακατεύω, βάζοντας λίγο αλάτι και λίγο πιπεράκι.
 • Έπειτα, όλα τα υλικά μου, τα βάζω σε ένα πυρέξ και το τοποθετώ στο ζεστό φούρνο για 10 λεπτά περίπου.
 • Τέλος σκεπάζω το πυρέξ μου με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζωτο ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να μαλακώσει.
 • Σερβίρετε την παέγια μου γαρνιρισμένη με μαϊντανό ή αν είναι η εποχή του, φρέσκο βασιλικό!

Tip 1: Αν δεν σας αρέσουν τα θαλασσινά, μπορείτε να τα αντικατατήσετε με κοτόπουλο το οποίο θα κόψετε σε μικρά κομμάτια.

Tip 2: Το ζουμί απο τα προτηγανισμένα κρεμύδια, μύδια, γαρίδες κτλ, μπορείτε να το περιχύσετε όταν βάλετε όλα τα υλικά σας στο φούρνο.

Διάβασα αυτό και το μοιράζομαι μαζί σας: Αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν άτομα ευτυχισμένα και υγιή, πρέπει να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στα βασικά.

Υπάρχει μια σιωπηλή τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στα σπίτια μας και αφορά στα πιο πολύτιμα κοσμήματά μας: τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας βρίσκονται σε μια συναισθηματική κατάσταση καταστροφική! Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ερευνητές μας πρόσφεραν στατιστικές κάθε φορά και πιο ανησυχητικές σχετικά με την οξυμένη και επίμονη αύξησης παιδικής ψυχασθένειας που τώρα έχει φτάσει αναλογίες επιδημίας:

Οι στατιστικές δεν ψεύδονται:
• 1 κάθε 5 παιδιά έχει προβλήματα ψυχικής υγείας
• παρατηρήθηκε αύξηση 43% στη Δ.Ε.Π.Υ.( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)
• παρατηρήθηκε αύξηση 37% στην εφηβική κατάθλιψη
• παρατηρήθηκε αύξηση 200% στον αριθμό των παιδικών (μεταξύ 10 και 14 ετών) αυτοκτονιών

Τι συμβαίνει και τι κάνουμε λάθος;

Τα σημερινά παιδιά βρίσκονται σε υπερδιέγερση και είναι γεμάτα υλικά δώρα, αλλά στερούνται των βασικών για μια υγιή παιδική ηλικία, όπως:
• συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς
• όρια ξεκάθαρα βαλμένα
• υπευθυνότητες
• ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο
• κίνηση εν γένει, ειδικά. Όμως, στην ύπαιθρο
• δημιουργικό παιχνίδι, κοινωνική αλληλεπίδραση, ευκαιρίες για μη-καθοδηγούμενο παιχνίδι και «ευκαιρίες» για να βαριούνται

Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια τα παιδιά χόρτασαν από:
• γονείς με την προσοχή τους αποσπασμένη από την ψηφιακή τεχνολογία
• γονείς επιεικείς και επιτρεπτικούς που αφήνουν τα παιδιά τους «να κυβερνούν τον κόσμο» και να είναι εκείνα που βάζουν τους κανόνες
• μια αίσθηση δικαιωμάτων, του να τα αξίζουν όλα χωρίς να τα κερδίζουν ή να γίνονται υπεύθυνα μόλις το αποκτούν
• ακατάλληλος ύπνος και μη ισορροπημένη διατροφή
• καθιστικός τρόπος ζωής
• ατελείωτη διέγερση, τεχνολογικές νταντάδες, άμεση επιβράβευση κι απoυσία βαρετών στιγμών

Τι να κάνουμε;
Αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν άτομα ευτυχισμένα και υγιή, πρέπει να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στα βασικά. Είναι ακόμη δυνατόν! Πολλές οικογένειες είδαν άμεση βελτίωση λίγες εβδομάδες αφότου εφάρμοσαν τις ακόλουθες συστάσεις:
• Βάλτε όρια και να θυμάστε ότι εσείς είστε ο καπετάνιος του καραβιού. Τα παιδιά σας θα αισθανθούν πιο σίγουρα ξέροντας πως εσείς έχετε τον έλεγχο του πηδαλίου
• Προσφέρετε στα παιδιά έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, γεμάτο από αυτό που τα παιδιά ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, όχι από αυτό που ΘΕΛΟΥΝ. Μη φοβάστε να πείτε «όχι» στα παιδιά σας, αν αυτό που θέλουν δεν είναι αυτό που χρειάζονται
• Δώστε τους θρεπτική τροφή και περιορίστε την τροφή-σκουπίδι
• Να περνάτε τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως στον καθαρό αέρα με δραστηριότητες όπως: ποδήλατο, περπάτημα, ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών/εντόμων
• Απολαύστε καθημερινά ένα οικογενειακό βραδινό φαγητό χωρίς έξυπνα τηλέφωνα ή τεχνολογία που θα τους αποσπά την προσοχή
• Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια με όλη την οικογένεια ή, αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για επιτραπέζια, αφεθείτε να παρασυρθείτε από τα ενδιαφέροντά τους κι επιτρέψτε να είναι εκείνα που θα καθοδηγούν το παιχνίδι
• Εμπλέξτε τα παιδιά σας σε κάποια από τις δραστηριότητες ή τα καθήκοντα του σπιτιού σύμφωνα με την ηλικία τους (να διπλώνουν τα ρούχα, να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους, να απλώνουν τα ρούχα, να ξεπακετάρουν τα φαγητά, να στρώνουν το τραπέζι, να ταΐζουν τον σκύλο κλπ.)
• Καθιερώστε μια συνεπή ρουτίνα ως προς την ώρα ύπνου, για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται όσο χρειάζεται. Τα ωράρια θα είναι ακόμη πιο σημαντικά για παιδιά σε σχολική ηλικία.
• Διδάξτε υπευθυνότητα κι ανεξαρτησία. Μην τα προστατεύετε υπερβολικά έναντι κάθε απογοήτευσης ή κάθε λάθους. Τα να κάνουν λάθη θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μάθουν να υπερνικούν τις προκλήσεις της ζωής.
• Μη φτιάχνετε την τσάντα τού παιδιού σας, μην τους την κουβαλάτε, μην τους πηγαίνετε την εργασία που ξέχασαν, μην τους ξεφλουδίζετε την μπανάνα ή το πορτοκάλι, αν μπορούν να το κάνουν μόνα τους (4-5 ετών). Αντί να τους δίνετε το ψάρι, μάθετέ τους να ψαρεύουν.
• Μάθετέ τους να περιμένουν και να αναβάλουν την ικανοποίηση.
• Δώστε ευκαιρίες για «πλήξη», μια και η πλήξη είναι η στιγμή οπότε και ξυπνά η δημιουργικότητα. Μην αισθάνεστε υπεύθυνος να διασκεδάζουν τα παιδιά όλη την ώρα.
• Μη χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως θεραπεία για τη βαρεμάρα, μήτε να τους την προσφέρετε στην πρώτη ευκαιρία απραξίας.
• Αποφύγετε τη χρήση τής τεχνολογίας στο τραπέζι, στο αυτοκίνητο, στα εστιατόρια, στα εμπορικά κέντρα. Χρησιμοποιείστε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, εκπαιδεύοντας έτσι τον εγκέφαλό τους να ξέρει να λειτουργεί όταν βρίσκονται σε κατάσταση: «πλήξης»
• Βοηθήστε τους να φτιάξουν ένα «βαζάκι πλήξης» με ιδέες για δραστηριότητες για όταν θα βαριούνται.
• Να είστε συναισθηματικά διαθέσιμος ούτως ώστε να «συνδέεστε» με το παιδί σας και να του διδάσκετε αυτορρύθμιση και κοινωνικές δεξιότητες.
• Τα βράδια απενεργοποιείστε τα τηλέφωνα, όταν τα παιδιά πρέπει να πάνε για ύπνο, ούτως ώστε να αποφύγετε την ψηφιακή απόσπαση προσοχής.
• Γίνετε ένας συναισθηματικός ρυθμιστής ή προπονητής των παιδιών σας. Διδάξτε τους να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται την απογοήτευση ή την οργή τους.
• Μάθετέ τους να χαιρετούν, να αλλάζουν ρόλους, να μοιράζονται χωρίς να μένουν με άδεια χέρια, να λένε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», να παραδέχονται τα λάθη τους και να ζητούν συγγνώμη (μην τους το επιβάλετε), και να είστε το πρότυπο όλων αυτών των αξιών που θέλετε να μεταδώσετε..
• Συνδεθείτε συναισθηματικά – χαμογελάστε, αγκαλιάστε, φιλήστε, γαργαλήστε, διαβάστε, χορέψτε, παίξτε ή μπουσουλήστε μαζί τους.

Άρθρο τού Δρ. Λουίς Ρόχας Μάρκος, Ψυχιάτρου